Una dintre prevederile cuprinse in Legea unica a pensionarii vizeaza recalcularea pensiilor speciale. Guvernul solicita ca in termen de cinci luni de la intrarea in vigoare a legii toate pensiile de acest tip sa fie recalculate pe baza principiului contributivitatii.
Propunerea este contestata atat de catre reprezentantii partidelor din opozitie, cat si de CSM, motivand ca prin aplicarea unei astfel de prevederi se incalca principiul neretroactivitatii legii, prevazut de Constitutie. Sub incidenta legii intra militarii, magistratii, personalul auxiliar al instantelor judecatoresti si al Parchetelor, personalul diplomatic si consular, dar si parlamentarii. „Drepturile castigate, recunoscute intr-un stat de drept, trebuie acordate chiar daca ulterior acestea se modifica”, explica deputatul PSD Florin Iordache, membru al Comisiei juridice din Camera Deputatilor.
„Noua lege nu poate afecta cuantumul pensiilor aflate in plata, chiar si atunci cand modul de calcul al pensiilor se modifica prin noua reglementare, deoarece este inadmisibil ca legea sa opereze retroactiv”, atrage atentia Consiliul Superior al Magistraturii.
In avizul dat pe proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, Consiliul Legislativ atrage atentia ca unele dintre solutiile propuse „pot fi considerate ca incalcand principii de drept consacrate de Constitutie”. Ca exemplu este dat tocmai articolul criticat de CSM si de partidele de opozitie. „Masura privind recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale, aflate in plata la data introducerii sistemului unitar de pensii publice, nu se poate face decat prin incalcarea principiului neretroactivitatii legii, prevazut la art. 15 din Constitutia Romaniei”, se precizeaza in documentul semnat de Dragos Iliescu, presedintele Consiliului Legislativ.
„In cazul de fata, deoarece masurile propuse au caracter civil, ele vor viza doar cazurile care se vor ivi dupa intrarea in vigoare a proiectului, nu si situatiile deja existente”, mai precizeaza sursa citata. Articolul 15 din Constitutie prevede ca „legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile”.
Un alt argument adus de Consiliul Legislativ este ca „actualele pensii de serviciu au fost acordate in baza unor legi emise de statul roman, in vigoare la momentul calcularii”, prin urmare, „o recalculare a acestor pensii, care au fost acordate legal, ar insemna o incalcare de catre stat a propriei legislatii”. Nici solutia unei eventuale modificari retroactive a legii nu este acceptata de catre CL, intrucat o astfel de solutie „ar avea repercusiuni asupra caracterului de stat de drept”.
In context, Consiliul Legislativ da ca exemplu o decizie a Curtii Constitutionale care face referire expresa la intangibilitatea drepturilor castigate. „In cazurile in care din recalculare rezulta un cuantum mai mare al pensiei, se va plati acesta, iar daca noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda in continuare pensia anterior stabilita aflata in plata, fara a se aduce vreo atingere drepturilor castigate anterior”, precizeaza CCR, intr-o decizie emisa in 2007.
Contrar tuturor acestor puncte de vedere, reprezentantii Executivului spun ca legea trebuie sa fie adoptata in forma prezentata. „Prin recalculare nu se afecteaza principiul neretroactivitatii. De ce? S-ar incalca acest principiu daca am impune oamenilor care astazi au asemenea pensii speciale sa returneze sumele de bani pe care le-au primit in trecut. Ei nu vor fi obligati sa returneze ce au primit in trecut, doar ca pentru viitor nu vor mai primi aceleasi sume de bani, ci vor primi pensie exact in masura contributiei pe care o au sau au avut-o la bugetul asigurarilor sociale”, sustine premierul Emil Boc.
Executivul si CSM trebuie sa gaseasca o solutie de compromis
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
250 Modele Fise de Post
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Daca legea este adoptata de Parlament, in aceasta forma, exista riscul ca pensionarii beneficiari de pensii speciale sa dea statul in judecata si sa castige, a explicat pentru „Financiarul” Suzana Dobre, expert pe proiecte de politici sociale in cadrul SAR. In opinia sa, este de ajuns ca o singura persoana sa dea statul in judecata si sa castige, pentru ca sa urmeze „un val de procese”. „Situatia se va complica foarte tare, intrucat este de asteptat ca magistratii sa decida prin prisma propriului interes”, a atras atentia Suzana Dobre, amintind ca magistratii sunt una dintre categoriile afectate de recalcularea pensiilor. O ipoteza avansata este aceea ca Executivul sa discute cu CSM si sa gaseasca impreuna o solutie de compromis.
In prezent, proiectul intocmit de guvern se afla in dezbatere la comisiile de specialitate din Senat. Discutiile se anunta extrem de complicate, fiind vorba de un subiect sensibil. Comisia pentru drepturile omului, de exemplu (in care coalitia de guvernare are o majoritate simpla de 7 voturi la 6), a dat aviz negativ pe acest proiect. In context, senatorul Ion Rotaru (PSD), fost director general al Casei de Pensii Braila, ne-a declarat ca termenul avansat de guvern pentru recalcularea tuturor pensiilor speciale este „nerealist”. In plus, acesta atrage atentia ca „asa cum este conceputa legea, in ansamblu, nu rezolva problemele din sistem, intrucat de-a lungul timpului au fost foarte multe inechitati”.
Alte divergente pe acest act normativ
•punctul de pensie: guvernul propune 43,3% din salariul mediu brut pe economie, in timp ce PSD si PNL cer majorarea la 45%
• cresterea varstei de pensionare
Sursa: Financiarul
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri