Furt calificat. Racordarea ilicita la reteaua telefonica a unor abonati
(Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, decizia nr.1947 din 16 aprilie 2003)
Efectuarea de convorbiri prin racordarea ilicita la circuitul telefonic al altei persoane constituie furt de energie electrica in sensul prevederilor art.208 alin.2 C.pen.
Prin sentinta penala nr.720 din 18 decembrie 2001 a Tribunalului Iasi, inculpatii P.F. si P.M. au fost condamnati pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prevazuta in art.208 alin.1 si 2 raportat la art.209 lit.a, e si g C.pen.
Instanta a retinut ca, in perioada decembrie 1999 – februarie 2000, cei doi inculpati, folosindu-se de un terminal mobil cu transmisie radio, cautau locurile unde se receptionau semnalele radio ale terminalelor aparatelor telefonice apartinand unor persoane, iar dupa receptionarea semnalelor, efectuau, noaptea, convorbiri telefonice la servicii cu valoare adaugata, inregistrate la postul telefonic al abonatului.
Valoarea totala a convorbirilor efectuate a fost de 53.552.200 de lei, suma cu care Directia de Telecomunicatii Iasi s-a constituit parte civila.
Apelurile declarate de inculpati au fost respinse prin decizia nr.198 din 25 iunie 2002 a Curtii de Apel Iasi.
Inculpatii au declarat recurs, motivand ca in Codul penal si nici in Legea Telecomunicatiilor nr.74/1996 nu exista o dispozitie care sa sanctioneze o astfel de activitate ca infractiune.
Recursurile nu sunt fondate.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Cartea verde a contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Serviciul telefonic presupune o conversie a energiei electrice, prelucrata de furnizorul de servicii prin centralele telefonice; prin reteaua telefonica circula semnale electromagnetice purtatoare de informatii prin care se realizeaza transmiterea convorbirilor telefonice. Aceste semnale electromagnetice constituie energie electrica avand valoare economica, in sensul art.208 alin.2 C.pen. Ca atare, sustragerea de impulsuri electromagnetice purtatoare de informatii sub forma propagarii sunetelor, semnale ce sunt contorizate, deci au valoare economica, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt prevazuta in art.208 alin.1 si 2 C.pen., si, dupa caz, in art. 209 din acelasi cod.
In consecinta recursurile au fost respinse.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri