Dante Alighieri ajunge din nou instanta dupa mai bine de 7 secole. Condamnarea sa la moarte va fi dezbatuta din nou alaturi de urmasi directi ai poetului si ai judecatorului care a dat sentinta originala.
Dante Alighieri, cunoscut drept si "poetul suprem", a fost implicat in viata politica a urbei. Activitatile sale i-au adus, insa, o condamnare la moarte prin ardere pe rug.
In 1300, a fost ales prior, unul dintre cei noua membri ai executivului local, pentru un mandat de doua luni.
Dupa ce "guelfii negri" au preluat din nou puterea in Florenta in 1301, cu ajutorul lui Charles de Valois, fratele regelui Frantei, Filip cel Frumos, si sustinerea papei Bonifaciu al VIII-lea, Dante si ceilalti "guelfi albi", care parasisera orasul, sunt judecati in lipsa.
In ianuarie 1302, Cante de Gabrielli ii declara vinovati de coruptie si extorcare de bani, le ofera un termen de trei zile pentru a achita o amenda usturatoare si le interzice ocuparea oricarei functii publice. Bunurile le sunt confiscate.
In martie acelasi an, acesta il condamna pe Dante si pe tovarasii sai la arderea pe rug daca vor incerca sa revina in Florenta. In 1315, dupa ce Dante si fiii sai au refuzat termenii unei amnistii, un alt judecator ii condamna la moarte prin decapitare.
Contele Sperello di Serego Alighieri, un astronom descendent in linie directa al lui Dante, precum si un urmas al lui Cante dei Gabriell, judecatorul ”negru” care l-a alungat din oras, au fost de asemenea invitati. Spre deosebire de ilustrii lor stramosi, cei doi barbati sunt prieteni.
Alessandro Traversi spera sa faca lumina in aceasta chestiune si sa-l reabiliteze pe geniul florentin.
Margherita Cassano, magistrat la Curtea de Casatie, cea mai inalta instanta judecatoreasca din Italia, va redacta un raport final dupa conferinta, iar deliberarile vor fi publicate intr-un volum.
Pentru Serego Alighieri – care nu doar ca a mostenit numele de familie al stramosului sau, dar si celebra forma acvilina a nasului, o trasatura de familie – initiativa este laudabila, dar vine cam tardiv.
Va reamintim ca Socrate, filosof din Antichitate, a fost achitat dupa mai bine de 25 de secole.