In cazul schimbarii imprejurarilor, instanta de tutela poate modifica masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor divortati fata de copiii lor minori, la cererea oricaruia dintre parinti sau a unui alt membru de familie, a copilului, a institutiei de ocrotire, a institutiei publice specializate pentru protectia copilului sau a procurorului.
Punerea in aplicare este cu data imediata, indiferent daca se judeca cauze intrate pe rol inainte sau dupa intrarea in vigoare a noului Cod Civil.
„Dispozitiile Codului civil sunt aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a Codului civil.”
—Art. 5. litera (2) din legea 71/2011
„Dispozitiile hotararilor judecatoresti privitoare la relatiile personale si patrimoniale dintre copii si parintii lor divortati inainte de intrarea in vigoare a Codului civil pot fi modificate potrivit dispozitiilor art. 403 din Codul civil.”
—Art 46 din Legea 71 privind punerea in aplicare a noului Cod Civil
Un caz important de modificare a conditiilor, care justifica rejudecarea cauzelor cu minori este cel legat de intrarea in vigoare a noului Cod Civil. Multi parinti care au pierdut custodia copiilor anterior intrarii in vigoare a prevederilor noului Cod Civil vor putea depune, dupa data de 1 octombrie 2011, cereri de reinstaurare a autoritatii parintesti, in baza Art. 403 coroborat cu Art. 512.
Jurisprudenta
Instanta de judecata, la cererea parintilor, chiar a copilului care a implinit 14 ani, a autoritatii tutelare sau a institutiei de ocrotire, daca se schimba imprejurarile care au determinat luarea masurii incredintarii, poate modifica masura privind drepturile si obligatiile personale si patrimoniale intre parintii divortati si copil.
C.S.J., Sectia civila, decizia nr. 2396 din 10 iulie 1997, in Buletinul Jurisprudentei, Baza de date
Reincredintarea copilului spre crestere si educare, de la un parinte la celalalt, urmeaza a se dispune numai cand se constata ca parintele in a carui ingrijire se afla nu ii mai poate asigura conditiile necesare pentru o dezvoltare corespunzatoare. Actiunea in reincredintarea copilului poate fi deci admisa numai daca au intervenit situatii noi, in sensul ca s-au schimbat imprejurarile care au determinat incredintarea initiala. O schimbare doar partiala a situatiei nu trebuie sa atraga revenirea asupra masurii daca elementele esentiale care au fost avute in vedere au ramas aceleasi.
(Curtea de Apel Cluj, sectia civila, de munca si asigurari sociale, pentru minori si familie, decizia nr.237/R din 25 ianuarie 2008; Buletinul Jurisprudentei 2008)
Comparare cu vechiul Cod al Familiei abrogat
„In cazul schimbarii imprejurarilor, la cererea oricaruia dintre parinti sau a copilului, daca acesta a implinit varsta de patrusprezece ani, a autoritatii tutelare sau a vreunei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va putea modifica masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii. Modificarea masurilor luate potrivit dispozitiilor art. 42 alin. (1) si (2) se va face cu paza cerintelor prevazute de acele dispozitii.”
— Art. 44 - Vechiul Cod Civil - abrogat