Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru invatamantul Superior, Mihnea Costoiu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Haineala, si Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu, au semnat joi, 31 octombrie 2013, „Protocolul de colaborare privind educatia juridica in unitatile de invatamant preuniversitar”.
„Vreau, in primul rand, sa multumesc presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii si Procurorului General al Romaniei pentru sprijinul acordat acestei initiative a Ministerului Justitiei. Am lansat aceasta idee in luna iunie cand, impreuna cu ministrul Educatiei, am fost in vizita la Liceului Teoretic 'Dante Alighieri', din Bucuresti, raspunzand invitatiei unei eleve de clasa a VII-a care a fost „ministrul justitiei in Guvernul Copiilor”. Cred ca societatea se poate schimba prin educatie, dar educatia unui copil trebuie sa se refere si la notiunile de dreptate, echitate, justitie. Este important sa le explicam celor mici ce face un judecator, ce face un procuror, ca avem drepturi, dar si obligatii,” a declarat ministrul Justitiei.
Conform Protocolului, domeniile si aspectele de drept ce vor face obiectul educatiei juridice in unitatile de invatamant preuniversitar sunt, in special, drepturile omului, unele aspecte ale procesului legislativ, probleme generale privind organizarea si functionarea sistemului judiciar si a procedurilor judiciare, iar activitatea derulata de practicienii dreptului se realizeaza in mod voluntar si neremunerat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<