Pe site-ul Curtii Constitutionale a Romaniei a fost dat publicitatii comunicatul de presa referitor la dezbaterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.82 alin.(2) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu urmatorul continut:
„(2) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere inainte de implinirea varstei de 60 de ani si beneficiaza de pensia prevazuta la alin.(1), daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau in considerare si perioadele in care judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si judecatorul, procurorul financiar si consilierul de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult.”
Conform comunicatului, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a decis ca dispozitiile art. 82 alin. (2) din Legea nr. 303 din 2004 sunt constitutionale in masura in care notiunea de judecator din cuprinsul acestora include si Judecatorul Curtii Constitutionale.
Asa cum se precizeaza pe site-ul CCR, interpretarea restrictiva a notiunii de "judecator" ar conduce la inlaturarea judecatorului constitutionale din sfera de incidenta a dispozitiilor art. 82 alin. 92) din Legea nr. 303/2004.
Concret, s-ar genera tratament juridic diferit aplicabil unor persoane aflate in situatii similare sau analoage, ceea ce contravine principiului egalitatii in drepturi a cetatenilor, consacrat de art. 16 din Constitutie.
Memorator Gramatica Gimnaziu
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Fise distractive pentru gradinita
Decizia este definitiva si general obligatoriu. Se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalul Iasi - Sectia I Civila.
Decizia se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri