Un complet de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis luni o actiune a Inspectiei Judiciare si a dispus ca procurorul-sef adjunct al DNA, Marius Iacob, sa fie sanctionat cu avertisment pentru savarsirea unei abateri disciplinare.
Initial, in septembrie 2018, Sectia pentru procurori a CSM a decis ca Marius Iacob nu a savarsit o abatere disciplinara, insa Inspectia Judiciara a facut recurs, care a fost admis luni de Instanta suprema.
"Cu majoritate. Admite recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva hotararii nr. 9P din 11 septembrie 2018, pronuntata de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr.8/P/2018. Caseaza in parte hotararea atacata si, in rejudecare, admite in parte actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara. In temeiul art.100 lit.a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, aplica paratului Iacob Marius Constantin - procuror-sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie sanctiunea constand in 'avertisment' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit.m) teza a doua din aceeasi lege", se arata in decizia instantei.
De asemenea, Carmen Simona Ricu, procuror sef serviciu in cadrul DNA, a fost sanctionata cu avertisment pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit.m) teza a doua din aceeasi lege.
A existat si o opinie separata a judecatorului George Bogdan Florescu in sensul respingerii, ca nefondat, a recursului declarat de Inspectia Judiciara si mentinerii deciziei CSM.
Pe 4 mai 2018, Inspectia Judiciara anunta ca a exercitat actiune disciplinara fata de Marius Iacob pentru nerespectarea dispozitiilor procurorului ierarhic superior, date in scris si in conformitate cu legea, precum si pentru nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse in conformitate cu legea de conducatorul Parchetului, ori a altor obligatii cu caracter administrativ, prevazute de lege sau regulamente.
Actiunea disciplinara a Inspectiei Judiciare are legatura cu fostul procuror DNA, Mihaiela Iorga Moraru, in prezent procuror in cadrul Sectiei speciale de investigare a infractiunilor din justitiei. Mihaiela Iorga Moraru a fost revocata de la DNA, dupa un conflict cu Laura Kovesi.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Fise distractive pentru gradinita
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
"Prin desemnarea doamnei Carmen Simona Ricu sa reprezinte DNA la judecarea cauzei avand ca obiect suspendarea executarii Ordinului procurorului-sef al DNA 301 din 5 iulie 2017 privind pe doamna procuror Mihaiela Iorga Moraru, a incalcat prevederile articolelor 5 alineatul (1) si (2), 6 alineatul (1) si (2); 7 alineatul (1) si (2) ale Ordinului procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) nr. 62 din 1 aprilie 2016 privind participarea procurorului in cauzele civile, precum si ale punctului 10 litera C din Anexa 3 la acelasi ordin, care, pe de o parte, limiteaza participarea procurorilor DNA in anumite tipuri de cauze civile si, pe de alta parte, impun participarea in toate celelalte cauze civile, inclusiv cele care privesc activitatea Parchetelor militare, a procurorilor din cadrul Parchetelor de pe langa instante si de la Biroul de reprezentare al Serviciului judiciar civil din cadrul Sectiei judiciare a PICCJ; articolul 18 alineatul (1) din Regulamentul de ordine interioara al DNA, care reglementeaza limitativ atributiile consilierului juridic al DNA, fara sa existe posibilitatea substituirii acestuia in fata instantelor de judecata de un procuror din aceeasi structura", arata Inspectia Judiciara, conform Agerpres.
Inspectia Judiciara mai spunea ca procurorul Carmen Simona Ricu a incalcat regimul incompatibilitatilor si interdictiilor functiei de magistrat, prin participarea la procesul civil care o privea pe Mihaiela Iorga Moraru.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri