In temeiul dispozitiilor art.75 alin.(1) din Legea nr.303/2004, republicata, cu modificarile și completarile ulterioare, privind statutul judecatorilor si procurorilor, procurorul șef al Directiei Nationale Anticoruptie cere Inspectiei Judiciare sa efectueze verificari cu privire la situatia constatata in legatura cu declaratiile facute de GHIta SEBASTIAN AURELIAN (fost deputat trimis in judecata in doua dosare pentru fapte de coruptie și asimilate coruptiei si inculpat in alte doua cauze pentru infractiuni similare, in prezent dat in urmarire internationala in vederea arestarii preventive) in cadrul unei serii de inregistrari video, prezentate in mod succesiv de postul Romania Tv in perioada 28 decembrie 2016 - 5 ianuarie 2017 si preluate și de alte institutii media.
Sesizarea Inspectiei Judiciare are in vedere urmatoarele:
- afirmatiile tendentioase si mincinoase, facute de o persoana care in prezent este inculpata in mai multe dosare (fie in curs de judecare la inalta Curte de Casatie și Justitie, fie in investigare la Directia Nationala Anticoruptie) sunt de natura sa submineze autoritatea judecatoreasca si sunt de natura a pune in discutie deontologia profesionala a magistratilor.
- afirmatiile urmaresc decredibilizarea Directiei Nationale Anticoruptie si a activitatii procurorului sef al institutiei, precum si a sistemului judiciar in general, prin inducerea in opinia publica a ideii ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal.
- afirmatiile lansate in spatiul public acrediteaza ideea ca independenta si impartialitatea procurorilor este influentata de persoane cu anumite interese, iar solutiile sunt dispuse in mod arbitrar, neavand la baza elemente de probatiune administrate legal.
- afirmatiile pot avea drept consecinta crearea unei stari de neincredere in justitie in ansamblul sau, prin afectarea prestigiului justitiei.
Prin prisma celor mentionate, se poate aprecia ca afirmatiile au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar.
Acestea creeaza dubii greu de inlaturat cu privire la independenta magistratilor, acreditand ideea ca activitatea procurorilor implicati in infaptuirea procesului judiciar se desfasoara cu incalcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedura penala, conform caruia procesul penal se desfasoara conform dispozitiilor prevazute de lege.
In sesizare se arata ca afirmatiile tendentioase și mincinoase lansate in spatiul public de GHIta SEBASTIAN AURELIAN nu sunt singulare.
De aceea prezentei sesizari i-au fost atasate anexele din care rezulta ca, incepand cu luna aprilie 2016, chiar de la Tribuna Parlamentului Romaniei, apoi in mass media, acesta a avut constant manifestari publice prin care actul de justitie a fost diabolizat, justitia fiind prezentata ca fiind un factor nociv pentru democratie.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Cu toate ca prin deciziile Inspectiei judiciare si ale Plenului C.S.M. s-a statuat ca afirmatiile acestuia din spatiul public nu au fundament și constituie o diseminare de informatii tendentioase, acesta a continuat sa lanseze afirmatii denigratoare, urmarind sa induca ideea ca justitia este abuziva.
Cititi comunicatul integral aici.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri