Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat ca pensiile speciale, inclusiv cele ale magistratilor, vor face obiectul unei plafonari si a unei posibile taxari sau impozitari, daca depasesc o anumita limita. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a reactionat si a oferit o pozitie cu privire la intentiile guvernantilor.
Printr-un comunicat de presa remis E-Juridic, CSM isi exprima pozitia cu privire la programul de masuri economice anuntat de Eugen Teodorovici.
Va reamintim ca si judecatorul Danilet, fost membru al CSM, a aratat ca pensiile speciale ale magistratilor nu pot fi taxate sau impozitate si plafonate.
"In raport de informatiile aparute in spatiul public privind propunerea Ministrului Finantelor Publice, in sensul adoptarii de masuri de natura a afecta pensiile magistratilor, Biroul de informare publica si relatii cu mass-media este abilitat sa aduca la cunostinta publica urmatoarele:
In majoritatea statelor este instituita obligatia constitutionala de a garanta judecatorilor si procurorilor, la incetarea functiei, plata unei pensii al carei nivel sa fie cat mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneratii, in acord cu jurisprudenta europeana in materie.
In jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei, cu referire si la decizii ale instantelor similare din alte state ale Uniunii Europene, s-a statuat constant si fara echivoc ca eliminarea pensiilor de serviciu ale magistratilor contravine principiului independentei justitiei, fiind o masura neconstitutionala, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale.
In acelasi sens, contravin principiului independentei justitiei si masurile echivalente, precum cele preconizate, care in fapt ar diminua beneficiul si cuantumul pensiilor magistratilor, reprezentand o eliminare mascata a acestora.
Garantarea existentei, stabilitatii si cuantumului pensiei magistratilor este un corolar al dispozitiilor legislative speciale privind statutul magistratilor, inclusiv al celor care instituie incompatibilitati si interdictii pe care legea le stabileste in sarcina acestei categorii profesionale pe tot parcursul carierei.
Subliniem ca potrivit art. 125 si art. 132 din Constitutia Romaniei, functia de magistrat este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.
Totodata, nu poate fi ignorat faptul ca la nivel infraconstitutional, Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor stabileste o serie de incompatibilitati si interdictii pentru judecatori si procurori, cum ar fi cele de a desfasura activitati comerciale, de arbitraj in litigii civile, comerciale sau de alta natura, de a avea calitatea de asociat sau membru in organele de conducere, administrare sau control la societati civile, societati comerciale, inclusiv banci sau alte institutii de credit, societati de asigurare ori financiare, companii nationale, societati nationale sau regii autonome ori de a avea calitatea de membru al unui grup de interes economic.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Trebuie reamintit ca independenta justitiei, ca garantie constitutionala, include securitatea financiara a magistratilor, care presupune si asigurarea unei garantii sociale, cum este pensia de serviciu a magistratilor, precum si apararea acesteia, ca parte integranta a stabilitatii lor financiare, in aceeasi masura cu care apara celelalte garantii ale acestui principiu.
Pensia de serviciu nu reprezinta un privilegiu, ci este justificata in mod obiectiv, constituind o compensatie partiala a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutului special caruia trebuie sa i se supuna magistratii si care impune obligatii si interdictii pe care celelalte categorii de asigurati nu le au, fiindu-le interzise activitati ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care sa le asigure posibilitatea efectiva de a-si crea o situatie materiala de natura sa le ofere dupa pensionare mentinerea unui nivel de viata cat mai apropiat de cel avut in timpul activitatii, aspecte transate in repetate randuri in jurisprudenta Curtii Constitutionale.
Nu in ultimul rand, documentele internationale stabilesc, printre alte importante masuri pe care statele membre urmeaza sa le adopte, si pe aceea de a veghea ca statutul si remuneratia judecatorilor si procurorilor sa fie pe masura demnitatii profesiei lor si a responsabilitatii pe care si le asuma.
Consiliul Superior al Magistraturii reitereaza ca statutul constitutional al magistratilor, statut dezvoltat prin lege organica si care cuprinde o serie de incompatibilitati si interdictii, precum si responsabilitatile si riscurile pe care le implica exercitarea acestor profesii, impune acordarea pensiei de serviciu ca o componenta a independentei justitiei, garantie a statului de drept, prevazut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentala.
Aparand independenta judecatorilor si procurorilor din Romania, Consiliul Superior al Magistraturii nu va tolera sub nicio forma afectarea statutului magistratului pentru a carui prezervare va efectua toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internationale si a Curtii Constitutionale cu un conflict juridic de natura constitutionala", scrie CSM in comunicat,
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri