Inalta Curtea a decis, miercuri, 9 octombrie, printr-o hotarare definitiva obligarea bancii la reducerea dobanzii unui credit bancar la jumatate. Este prima decizie definitiva prin care judecatorii dau castig de cauza debitorilor in disputa cu bancile privind clauzele abuzive. Pe scurt, in 2008, bucuresteanul a luat un credit de 100.000 de franci elvetieni, iar banca a decis sa ii creasca dobanda de la 5,7% la 6,99%, desi indicatorul de referinta a scazut constant. Instanta a decis ca banca nu poate modifica marja care a fost convenita in contractul de creditare. Altfel spus, judecatorii au decis ca bancile nu isi pot mari profitul prin majorarea discretionara a dobanzilor la credite.
In ianuarie, un bucurestean a incheiat un contract cu OTP Bank pentru achizitionarea unei locuinte. Contractul a fost incheiat pentru suma de 100.000 franci elvetieni pe o perioada de 300 de luni, cu o doband variabila de 5,7% pe an. “Dobanda variabila pare foarte avantajoasa, pentru ca este intotdeauna mai mica decat oferta facuta de banci pentru dobanda fixa, iar riscul este impartit intre banca si debitor“, a explicat avocatul Liviu Poenaru a carui casa de avocatura a reprezentat paratul in instanta.
Intr-una din comunicarile bancii cu clientul sau a mentionat ca aceasta dobanda este compusa din indicele de referinta LIBOR si marja bancii compusa din costurile acesteia si profit.
Avocatul Liviu Poenaru a explicat, pentru gandul, ca practic, la momentul contractarii creditului, dobanda pentru care clientul sau a semnat contractul era compusa din: valoarea LIBOR care poate sa creasca sau sa scada si marja bancii de 3,00036 care potrivit legislatiei trebuie sa fie fixa. “La doar cateva luni clientul a observat ca i-a crescut rata si suma pe care trebuia sa o achite lunar. Dupa un an rata a crescut din nou. S-a documentat si a constatat ca LIBOR, adica indicele care putea sa varieze, a scazut totusi, iar dobanda pe creditul sau a crescut”, a explicat avocatul Liviu Poenaru.
Sursa:
Gandul