Biserica Ortodoxa Romana este obligata sa se supuna Legii 544 privind liberul acces la informatii de interes public si trebuie sa raspunda la solicitarile de acest fel, a decis Tribunalul Bucuresti, intr-un proces intentat Patriarhiei Romane de catre jurnalistii din proiectul ”Sa fie lumina”. Ulterior, Curtea de Apel Bucuresti a confirmat decizia Tribunalului, sentinta fiind definitiva, scrie
news.ro.
”O astfel de hotarare poate fi invocata in fata judecatorilor in orice alt proces, iar acestia vor tinde sa o ia drept argument, fie si doar in virtutea unificarii jurisprudentei in Romania”, au transmis jurnalistii.
Sentinta magistratilor in procesul intentat Patriarhiei Romane este definitiva
Jurnalistii din proiectul ”Sa fie lumina” anunta, miercuri, ca au castigat definitiv un proces intentat Patriarhiei Romane si care viza oferirea de informatii de interes public, in baza 544 din 2001.
Jurnalistii au cerut, in 24 iulie 2020, Patriarhiei Romane date referitoare la bani publici primiti de la institutii de stat si au primit un raspuns potrivit carora ar trebui sa afle informatiile de la ”institutiile finantatoare”.
”Nemultumiti de raspuns, am hotarat sa urmam calea legala. Sub indrumarea Dianei Hatneanu, avocata care reprezinta adesea jurnalistii romani in chestiuni privind libertatea de exprimare, am formulat cererea de chemare in judecata a Patriarhiei. In fata instantei, Patriarhia s-a aparat cu acelasi etern si unic argument folosit de 32 de ani incoace: BOR nu este obligata sa raspunda cererilor in baza Legii 544 din 2001, pentru ca prevederile ei nu i se aplica”, arata jurnalistii.
BOR, obligata sa dezvaluie sursele de finantare si cum cheltuieste banii publici
Potrivit acestora, instanta a retinut ca, fiind vorba despre ”sursele de finantare publica” ale unei entitati ”ce utilizeaza sau administreaza resurse financiare publice”, Biserica nu poate fi exceptata de la a comunica aceste informatii.
”Practic, ce spune Tribunalul Bucuresti in aceasta hotarare poate fi tradus simplu - orice entitate care foloseste bani publici trebuie sa dea socoteala pentru ei. Asa ca am castigat fondul procesului. Nemultumita, Patriarhia a facut recurs. A ambalat si la instanta superioara acelasi argument: ca nu ii este opozabila Legea 544 din 2001, deci nu trebuie sa i se supuna. Curtea de Apel Bucuresti, care a judecat recursul, nu a acceptat insa argumentul BOR, astfel ca la finalul lui februarie 2022 a fost respinsa si calea de atac, iar hotararea initiala a Tribunalului a ramas definitiva. Ne-am fi dorit sa anuntam public acest rezultat la inceput de primavara – dar startul razboiului din Ucraina si atentia publica exclusiv concentrata pe desfasurarea ostilitatilor ne-au dat planurile peste cap”, au mai precizat jurnalistii.
Acestia anunta ca nici acum nu au primit informatiile solicitate, dar magistratii inca nu si-au motivat decizia: ”Dupa motivarea hotararii, vom mai incerca o data. Daca nici atunci BOR nu se va supune legii (o hotarare judecatoreasca are valoare de lege pentru cel vizat de ea, este obligatorie), vom fi nevoiti sa o punem in executare, la capatul unui nou proces, prin „instrumentul” legal numit executor judecatoresc”.
”Orice act de strategic litigation – caci asa se numeste procesul descris anterior – are drept scop crearea unui precedent. (...) O astfel de hotarare poate fi invocata in fata judecatorilor in orice alt proces, iar acestia vor tinde sa o ia drept argument, fie si doar in virtutea unificarii jurisprudentei in Romania. Noi am castigat o batalie in instanta cu Patriarhia Romana, obtinand o decizie definitiva care o obliga sa se supuna prevederilor Legii 544 din 2001”, au mai transmis jurnalistii.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ne ajutati, va rog, cu o informatie referitoare la efectuarea de ore suplimentare in timpul unei delegatii? De exemplu, un angajat calatoreste Duminica cu avionul. Orele petrecute in aeroport, orele de zbor: pot fi inregistrate ca fiind ore suplimentare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<