Poti sa iti dai demisia in timp ce te afli in somaj tehnic? Raspunsul este "da"! Iata, totusi, ce trebuie sa cunoasca atat angajatul, cat si angajatorul despre demisia data in aceste circumstante speciale.
Daca vrei sa iti dai demisia in timpul somajului tehnic, poti face asta. Acest lucru este clar si evident, insa avem o serie de prevederi pe care trebuie sa le retina atat angajatul, cat si angajatorul.
In primul rand, pe durata somajului tehnic contractul individual de munca (CIM) este suspendat. Acest act, totusi, contine si obligativitatea unei perioade de preaviz in care angajatul ramane la locul de munca pentru ca angajatorul sa nu fie luat prin surprindere de o astfel de decizie. Conform Codului muncii in vigoare, acest termen este de maximum 20 de zile pentru functiile de executie si 40 de zile pentru cele de conducere. Aceste termene pot, insa, sa fie mai mici prin contractele colective de munca sau, in absenta acestora, de Regulamentul Intern. In acest timp, angajatorul are, teoretic, o perioada la dispozitie in care il poate inlocui pe cel care paraseste compania sau institutia.
Chiar si asa, in cazul somajului tehnic si perioada de preaviz este suspendata odata cu CIM.
Conform Codului muncii, pentru angajatul care se afla in somaj tehnic se suspenda toate termenele care au legatura cu modificarea, incheierea, executarea sau incetarea CIM. Singura exceptie de la aceasta regula este atunci cand CIM inceteaza de drept, cum ar fi situatia in care angajatul a fost contractat pentru o perioada determinata.
In al doilea rand, la momentul redactarii acestui articol ne aflam in stare de urgenta. Odata cu aceasta masura, au fost facute posibile cateva modificari cu caracter extraordinar pentru a impiedica raspandirea SARS-CoV-2, coronavirusul care cauzeaza boala Covid-19. Decretul sefului statului in acest sens este valabil pana la data de 16 aprilie, dar va fi extins cu inca 30 de zile. Asadar, conform anuntului facut de Klaus Iohannis, starea de urgenta va dura pana pe 16 mai 2020.
Fara doar si poate, efectele economice ale interdictiilor stabilite prin Ordonante Militare au putut fi observate chiar din prima saptamana in care a fost decretata starea de urgenta. Numarul contractelor de munca suspendate a trecut deja de borna de 1 milion, asadar exista numeroase ingrijorari cu privire la modul in care va arata piata fortei de munca dupa ce trece aceasta criza.
In al treilea rand, revenind la problema noastra, intelegem ca pe perioada in care salariatul se afla in somaj tehnic se suspenda si perioada de preaviz. Acest lucru inseamna ca dupa ce inceteaza suspendarea CIM (maximum 16 mai 2020 sau mai devreme, in functie de posibilitatea fiecarui angajator) va fi reluata activitatea in cadrul firmei/institutiei, asadar de-abia atunci va putea fi efectuata si perioada minima de preaviz.
Retinem faptul ca demisia este un act unilateral pe care angajatorul nu poate sa il refuze sub nicio forma. Poate doar sa convinga angajatul sa renunte la aceasta decizie prin oferirea de conditii mai bune de munca sau prin plata suplimentara.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Fise distractive pentru gradinita
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Asadar, intelegem urmatorul lucru cu privire la demisia in timpul somajului tehnic: da, poti sa ii inaintezi angajatorului o astfel de notificare chiar in acest moment. Va trebui, insa, sa realizezi perioada minima de preaviz, lucru care inseamna ca vei ramane pentru o perioada la locul de munca dupa ce inceteaza starea de urgenta sau angajatorul isi reia activitatea.
Sa presupunem ca am fost angajati pana la data de 1 aprilie, zi in care am fost plasati in somaj tehnic. Pe 13 aprilie am gasit un nou loc de munca si avem o oferta de angajare cu norma intreaga pe care o dorim. Trebuie sa renuntam la actualul loc de munca. Ii trimitem angajatorul actual demisia si el o poate accepta sau poate invoca necesitatea consumarii perioadei de preaviz. In cazul in care actualul angajator hotaraste ca trebuie sa fie executata perioada de preaviz pentru a inregistra demisia, ne raman urmatoarele variante: angajarea cu norma partiala la noul loc de munca si pierderea indemnizatie de somaj tehnic sau asteptarea pana la repornirea activitatii de catre actualul angajator.
Practic, putem fi fortati sa facem lucruri care nu ne convin, insa ele exista pentru a asigura o balanta in aceste vremuri tulburi. Exista, totusi, cateva posibilitati de incetarea a activitatii in cazul in care exista intelegere intre angajat si angajator, dupa cum puteti observa mai jos.
In al patrulea rand, suspendarea perioadei de preaviz odata cu suspendarea CIM este, evident, in favoarea angajatorului. La fel, insa, este instituit si preavizul la concediere in favoarea angajatului. In campul fortei de munca este important sa existe un echilibru care sa nu dezavantajeze partile.
Totusi, angajatorul poate renunta la preaviz. Daca acest lucru se intampla, atunci demisia poate fi inregistrata si CIM poate fi incheiat chiar si in timpul somajului tehnic.
E bine sa stim si ca exista varianta incheierii CIM cu acordul partilor, conform Codului muncii. In aceasta situatie nu se aplica preavizul, chiar daca CIM este suspendat pentru aplicarea somajului tehnic.
Nu uitati! Chiar daca va aflati in somaj tehnic, puteti sa va angajati part-time la alt angajator. Daca luati o astfel de decizie, veti pierde indemnizatia aferenta somajului tehnic. Totodata, potrivit OUG nr. 32/2020, salariatii suspendati cu norma partiala nu pot primi indemnizatia de somaj tehnic subventionata de stat daca au si un contract cu norma intreaga ce ramane activ.
Finalmente, firma/institutia care a acceptat plecarea unui angajat aflat in somaj tehnic trebuie sa aiba grija sa ceara bani pentru zilele cat angajatul respectiv chiar a fost in somaj tehnic, adica pana la intervenirea cauzei de incetare a raportului de munca (demisie fara preaviz sau incetare cu acordul partilor).
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE