Exista tot felul de situatii si sentimente care pot incerca orice angajat de-a lungul unei zile de lucru. Discriminarea poate aparea la locul de munca in tot felul de forme, asadar ne-am gandit sa iti oferim cateva detalii utile despre acest fenomen. Urmareste semnele si actioneaza informat! Legea este de partea ta.
In cadrul corporatiilor mari este foarte usor sa cazi
victima discriminarii din partea colegilor iar in cele mai multe cazuri managementul nu are nici o idee despre ceea ce se intampla intre colegi. Intr-un mediu organizational se ia contactul cu persoane de diverse varste, rase, credinte, nationalitati si opinii. Cu cat sunt diferentele mai mari intre colegi cu atat sunt mai mari sansele sa apara un comportament de discriminare. In contextul organizational apar doua forme particulare de discriminare: mobbing si bullying.
Mobbing-ul este un fenomen la granita cu discriminarea si poate fi considerat doar partial o discriminare deoarece se leaga exclusiv de locul de munca. Acesta se refera la actiuni de agresivitate psihologica realizate de un sef sau un coleg in scopul de a determina victima sa paraseasca firma in conditiile in care concedierea nu se poate realiza fara motive intemeiate. Actiunile de acest tip pot afecta la nivel psihologic o persoana iar la final, pot sa afecteze persoana si la nivel fizic.
Mobbing-ul se recunoaste prin:
In cazul in care colegii te umilesc, fac remarci jignitoare la adresa ta, te izoleaza, nu te saluta, rad de tine atunci cand incerci sa iei cuvantul, iar daca toate acestea dureaza de mai mult de 6 luni atunci este posibil sa fii victima unui fenomen de mobbing. Primul pas pe care trebuie sa il faci atunci cand esti victima mobbing-ului este sa aduni cat mai multe dovezi: conversatii pe grupuri, email-uri, fotografii, etc. Urmatorul pas este raportarea situatiei prin care treci direct superiorului iar in cazul in care nu te sustine sau chiar el este agresorul poti cere ajutorul departamentului de Resurse Umane. O ultima optiune ar fi sa te adresezi unei instante de judecata dar este de preferat sa te consulti inainte cu un avocat specializat in relatiile de munca.
Bullying-ul este un comportament abuziv care, din dorinta de a umili pe cineva apeleaza la violenta psihologica, verbala sau fizica. Mobbing-ul este caracteristic colegilor de munca in timp ce bullying-ul este mai mult caracteristic superiorilor. Bullying-ul deriva din dorinta de a consolida pozitia de superioritate si are drept consecinta determinarea victimei sa cedeze abuzurilor.
Efectele bullying-ului pot sa vizeze atat consecinte organizationale, cat si cele asupra victimei sau consecinte sociale. Atata timp cat victima nu ia masuri, efectele acestor abuzuri pot sa se agraveze iar demisia nu face decat sa se lase loc unei viitoare victime iar abuzurile nu inceteaza.
In situatia in care nu doresti sa platesti tariful orar al unui aparator, atunci iti recomandam sa intri pe
PortalCodulMuncii. Il poti testa gratuit si obtii informatii extrem de utile!