M-am angajat in vara anului 2012 in luna iunie la o firma de confectii metalica ca muncitor necalificat. Contractul de munca este incheiat pe perioada nedeterminata incepand cu data de 03.07.2012. In luna decembrie a anului 2012 eu si inca 4 angajati am fost anuntati ca vom sta acasa in concediu fara plata o perioada pt ca nu este de lucru. Mentionez ca acest lucru s-a mai intamplat dar nu am stat acasa mai mult de 4 zile. In prezent tot acasa stau pt ca din discutii cu patronul am fost informata ca inca nu este de lucru ceea ce nu este adevarat. Azi 21.02.2013 am fost la firma sa cer o adeverinta pentru medicul de familie si mi sa spus ca nu mi se poate elibera pt ca, contractul meu a expirat cu data de 01.02.2013. intrebarea mea este: cum poate expira contractul pe perioada nedeterminata, eu nu am semnat nimic cu ei ca mi-as da demisia sau altceva? va rog ajutati-ma sa ma lamuresc pt ca vreau sa merg si sa cer explicatii
Raspuns: 1. Sunteti in posesia exemplarului din contractul individual de munca incheiat cu societatea la data de 03.07.2011?
Astfel, in temeiul art. 260 alin. (1) lit. f) din Codul muncii republicat, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.
Prin urmare, angajatorul avea obligatia sa va inmaneze, la semnarea contractului, un exemplar al acestuia.
2. Ati intocmit o cerere cu privire la acordarea concediului fara plata?
Angajatorul nu va poate solicita intrarea in concediu fara plata pentru ca nu este de lucru.
In temeiul dispozitiilor art. 54 din Codul muncii , contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
Asadar, salariatii pot beneficia de concedii fara plata, numai la cererea lor, pentru studii sau pentru interese personale, cu acordul angajatorului.
In situatia expusa daca nu ati intocmit o cerere de concediu fara plata contractul de munca a fost suspendat pentru absente nemotivate.
Insa, pentru incetarea contractului individual de munca incheiat pe durata nedeterminata pentru absente nemotivate angajatorul avea obligatia cercetarii disciplinare prealabile, ori intelegem ca dvs. nu ati fost convocat de societate pentru cercetare disciplinara.
3. Pe cale de consecinta, daca sunteti in posesia unui exemplar din contractul individual de munca, va rugam sa il scanati sa ni-l trimite-ti pentru a notifica angajatorul sa aflam ce s-a intamplat cu contractul dvs. de munca.
Daca ati fost concediat abuziv, aveti posibilitatea unei actiuni in instanta in vederea castigarii drepturilor de care ati fi beneficiat daca ati fi lucrat in toata aceasta perioada, pana la solutionarea litigiului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<