M-am angajat in vara anului 2012 in luna iunie la o firma de confectii metalica ca muncitor necalificat. Contractul de munca este incheiat pe perioada nedeterminata incepand cu data de 03.07.2012. In luna decembrie a anului 2012 eu si inca 4 angajati am fost anuntati ca vom sta acasa in concediu fara plata o perioada pt ca nu este de lucru. Mentionez ca acest lucru s-a mai intamplat dar nu am stat acasa mai mult de 4 zile. In prezent tot acasa stau pt ca din discutii cu patronul am fost informata ca inca nu este de lucru ceea ce nu este adevarat. Azi 21.02.2013 am fost la firma sa cer o adeverinta pentru medicul de familie si mi sa spus ca nu mi se poate elibera pt ca, contractul meu a expirat cu data de 01.02.2013. intrebarea mea este: cum poate expira contractul pe perioada nedeterminata, eu nu am semnat nimic cu ei ca mi-as da demisia sau altceva? va rog ajutati-ma sa ma lamuresc pt ca vreau sa merg si sa cer explicatii
Raspuns: 1. Sunteti in posesia exemplarului din contractul individual de munca incheiat cu societatea la data de 03.07.2011?
Astfel, in temeiul art. 260 alin. (1) lit. f) din Codul muncii republicat, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.
Prin urmare, angajatorul avea obligatia sa va inmaneze, la semnarea contractului, un exemplar al acestuia.
2. Ati intocmit o cerere cu privire la acordarea concediului fara plata?
Angajatorul nu va poate solicita intrarea in concediu fara plata pentru ca nu este de lucru.
In temeiul dispozitiilor art. 54 din Codul muncii , contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
Asadar, salariatii pot beneficia de concedii fara plata, numai la cererea lor, pentru studii sau pentru interese personale, cu acordul angajatorului.
In situatia expusa daca nu ati intocmit o cerere de concediu fara plata contractul de munca a fost suspendat pentru absente nemotivate.
Insa, pentru incetarea contractului individual de munca incheiat pe durata nedeterminata pentru absente nemotivate angajatorul avea obligatia cercetarii disciplinare prealabile, ori intelegem ca dvs. nu ati fost convocat de societate pentru cercetare disciplinara.
3. Pe cale de consecinta, daca sunteti in posesia unui exemplar din contractul individual de munca, va rugam sa il scanati sa ni-l trimite-ti pentru a notifica angajatorul sa aflam ce s-a intamplat cu contractul dvs. de munca.
Daca ati fost concediat abuziv, aveti posibilitatea unei actiuni in instanta in vederea castigarii drepturilor de care ati fi beneficiat daca ati fi lucrat in toata aceasta perioada, pana la solutionarea litigiului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este posibil ca un angajat sa aiba 2 CIM-uri la acelasi angajator? De exemplu, un angajat cu 8 ore, mai poate avea un alt contract pe timp partial ca formator/lector? Care sunt conditiile legale? Cum se poate inregistra in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o salariata in urmatoarea situatie: angajata de la data de 06.10.2010 pana la data de 01.01.2023 incetat la data de 01.01.2023 cf art. 56 lit. c din Codul muncii in baza deciziei de pensionare pentru limita de varsta emisa de Casa Judeteana de Pensii si angajata incepand cu data de 04.01.2023 pe perioada determinata cu ultim act aditional de prelungire pana la data de 30.06.2025. In al doilea contract de munca, pe perioada determinata, sunt l 3 acte aditionale de prelungire. Sa imi spuneti...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<