Printr-un nou proiect de lege se introduce somajul tehnic si telemunca in Codul administrativ. Initiativa apartine USR si este inclusa in "planul special de gestiune a resurselor umane".
Desi seful statului a refuzat recent introducerea somjului tehnic in Codul muncii, un nou proiect legislativ revine cu o tema asemenatoare. USR vor ca telemunca si somajul tehnic sa faca parte integranta din Codul administrativ, "Constitutia" celor care lucreaza in sectorul public.
USR arata ca somajul tehnic si telemunca inca nu sunt definite in lege pentru functionarii publici, asadar propun modificarea Codului administrativ.
"Nu exista legislatie care sa permita luarea de masuri similare sau reducerii de program, in cazul functionarilor publici. Codul administrativ nu cuprinde prevederi pe baza carora raportul de serviciu al acestora ar putea fi suspendat prin decizia unilaterala a conducatorului autoritatii sau institutiei publice in cadrul careia acestia isi desfasoara activitatea, similar prevederilor articolelor 52 si 53 din Codul muncii. De asemenea, nu exista cadul legal pentru ca functionarii publici sa isi desfasoare activitatea de la domiciliu sau ca programul acestora sa fie redus de la 5 la 4 zile", subliniaza membrii grupului parlamentar USR.
Proiectul de act normativ propune instituirea unui regim juridic care sa permita, pe de o parte, egalitatea de tratament intre angajatii sectorului privat si totalitatea celor ce isi desfasoara activitatea in sectorul public, pe de alta parte, sa instituie proceduri si criterii obiective in luarea unor masuri unilaterale atat pentru functionarii publici cat si pentru personalul contractual.
Initiatorii sustin ca aceste modificari sunt necesare si pentru a proteja functionarii publici cat si personalul contractual de eventuale "abuzuri din partea conducatorului autoritatii sau institutiei publice", cat si pentru a oferi un instrument obiectiv de decizie.
De la modificarile propuse de USR pentru Codul administrativ sunt exceptati angajatii si functionarii din asistenta medicala, justitie, invatamant, sisteme de aparare, siguranta publica si securitate, categorii pentru care deja exista cadru legal specific.
Initiativa ii apartine lui Cristian Seidler, iar acestuia s-au alaturat Cristian Ghica, Cosette Chicarau, Dehelean Silviu, Iurisniti Cristina, Claudiu Nasui, Cristina pruna si Rodeanu Bogdan.
Reamintim cititorilor E-Juridic ca ANFP a stabilit deja printr-un Ordin modul in care se va organiza telemunca si cine are prioritate la a lucra de acasa.
Pentru ca cele doua noutati sa fie incluse in actul dupa care se administreaza o mare parte din sectorul public se introduc cateva prevederi noi si se modifica unele deja existente.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Portal Codul Muncii
Ai nevoie de Codul administrativ explicat de specialisti?
Il AVEM! Il gasesti dand >>click AICI!<<
De retinut, insa, este faptul ca somajul tehnic si telemunca vor fi introduse in Codul administrativ sub titulatura de "Plan special de gestiune a resurselor umane". Astfel, dupa art. 368 din actul mentionat se introduce art. 368^1 care prevede ca acest plan va fi realizat de catre seful autoritatii sau institutiei publice cand:
Conform proiectului de lege, planul special de gestiune a resurselor umane trebuie facut in termen de maximum 5 zile de la intalnirea unora dintre situatiile de mai sus.
Exceptie de la masurile privind somajul tehnic si telemunca fac:
Planul intocmit cu consultarea prealabila a sindicatelor sau a reprezentantilor functionarilor publici sau a salariatilor trebuie revizuit cel putin o data la 30 de zile.
Conducatorul institutiei/autoritatii va putea dispune masuri colective sau individuale, precum:
Proiectul de lege obliga ca reducerea progrmului de lucru sau suspendarea raportului de munca sau de serviciu sa fie facute prin rotatie, pe perioada de timp similare, proportional cu fluctuatia gradului de incarcare cu sarcini de serviciu.
In sprijinul propunerilor de mai sus sunt modificate mai multe prevederi existente in Codul administrativ si introduse alte noutati pe care le puteti consulta AICI. Dintre acestea, insa, amintim faptul ca proiectul prevede ca indemnizatia pe perioada suspendarii raporturilor de munca sau de serviciu este de 75%, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut stabilit anual prin lege. Asa cum e valabil si pentru sectorul privat, indemnizatia de somaj tehnic pentru functionarii publici si angajatii din sectorul public va fi supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii.
NOTA. Ramane, insa, in vigoare indemnizatia de hrana, chiar si atunci cand contractul de munca sau de serviciu este suspendat!
Momentan propunerea USR a fost introdusa pentru dezbatere la Senat, iar procedura de urgenta a fost aprobata. Retinem, asadar, ca nimic de mai sus NU se aplica inca!
Proiectul de lege va trebui sa urmeze intregul proces parlamentar, avand in vedere ca Guvernul nu a luat in calcul o OUG in acest sens.
Vom reveni cu actualizari imediat ce acestea vor fi disponibile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri