Ludovic Orban a anuntat miercuri seara ca o parte din sectorul bugetar va intra in somaj tehnic, insa va fi o forma diferita fata de cea aflata acum in vigoare prin OUG nr. 37/2020.
Premierul Romaniei, Ludovic Orban, a anuntat ca o parte din sectorul bugetar va intra in somaj tehnic, cu toate ca recent au fost aprobate majorari salariale considerabile pentru unii angajati ai statului si, totodata, a fost cvadruplata suma pe care Romania o plateste schitului Prodromu.
Ideea pe care seful Guvernului a pregatit-o va fi prezentata in urmatoarea sedinta de guvern, daca propunerea va fi finalizata. Somajul tehnic pentru sectorul bugetar va fi introdus printr-o noua Ordonanta de Urgenta.
Va reamintim ca seful statului a anuntat ca starea de urgenta va fi prelungita cu inca 30 de zile, asadar lucratorii la stat vor fi, cel mai probabil, timp de o luna in aceasta noua forma de somaj tehnic.
...citeste detaliat >>AICI<< sfaturile expertilor
"Pregatim o reglementare in domeniu (domeniul public - n.r.). Sunt zone publice care nu pot fi afectate, in care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sanatate, care inseamna spitale, directii de sanatate publica, ambulante, unitati primiri urgente. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de politisti, nu putem afecta zona militara. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. (...) Deci, sunt sectoare publice care sunt extrem de incarcate si unde nu putem sa luam astfel masuri oarecum similare cu somajul tehnic", a declarat Orban la B1 TV.
Designed by rawpixel
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Cum va functiona somajul tehnic pentru bugetari
"In alte sectoare publice ne-am gandit la un mecanism pe care il vom introduce intr-o reglementare, care tine oarecum si de o evitare a riscului de raspandire a virusului, un mecanism relativ simplu, in care impartim angajatii, sa spun, in doua. Angajatii sunt ganditi in cele doua parti egale, fiecare parte sa poata sa mentina functionalitatea institutiei publice, si jumatate din angajati lucreaza 15 zile, restul de 15 zile urmand sa fie intr-o forma de somaj tehnic, platiti la fel cum se plateste somajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la munca ceilalti care au stat in somaj tehnic perioada respectiva. Asta este mecanismul pe care l-am gandit. (...) Facem o analiza pe fiecare domeniu de activitate, vedem exact cum urmeaza sa fie implementata o astfel de masura, dar deja masura este gandita si urmeaza sa fie implementata, restul sunt chestiuni de detalii si de modul in care va fi structurata ordonanta de urgenta prin care vom stabili aceasta masura. Aceasta masura va fi valabila nu numai pentru administratia centrala, ci si pentru administratia locala si pentru toate entitatile publice, inclusiv entitatile publice care nu sunt in subordinea Guvernului de la nivel national, entitati publice care sunt in subordinea Parlamentului sau unitati autonome", a explicat premierul.
...citeste detaliat >>AICI<< sfaturile expertilor
Orban a mentionat ca, in perioada de 15 zile, daca va exista o persoana infectata, functionalitatea institutiilor poate fi asigurata de ceilalti angajati.
Vom reveni cu noua Ordonanta privind somajul tehnic pentru angajatii din sectorul public imediat ce aceasta va fi disponibila.
SOMAJ TEHNIC pentru o parte angajatii din sectorul bugetar.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE