Principalele aspecte in cauzele cu infractori minori
Cons. jur. Valentin Pulbere
Fie ca sunt autori, instigatori sau complici, minorii sunt implicati tot mai mult in savarsirea de infractiuni. Legislatia din tara noastra prevede chiar o procedura speciala pentru aceasta categorie sociala, cu rolul de a completa regulile obisnuite. Inainte de a puncta principalele aspecte ale acestei proceduri, va propun in cele ce urmeaza sa revedem conditiile in care minorul poate raspunde penal.
> Limitele raspunderii penale:
- Minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal;
- Minorul care are varsta intre 14 si 16 ani raspunde penal, numai daca se dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant;
- Minorul care a implinit varsta de 16 ani raspunde penal.
> Procedura in cauzele cu infractori minori:
- Cand invinuitul sau inculpatul este un minor care nu a implinit varsta de 16 ani, la orice ascultare sau confruntare a minorului, daca organul de urmarire penala considera necesar, citeaza Serviciul de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor de la domiciliul minorului, precum si pe parinti, iar cand este cazul, pe tutore, curator sau persoana in ingrijirea ori supravegherea careia se afla minorul.
* Citarea persoanelor de mai sus este obligatorie la efectuarea prezentarii materialului de urmarire penala;
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
** Neprezentarea persoanelor legal citate nu impiedica efectuarea actelor.
- In cauzele cu invinuiti sau inculpati minori, procurorul care supravegheaza sau, dupa caz, efectueaza urmarirea penala, poate sa solicite, atunci cand considera necesar, efectuarea referatului de evaluare de catre serviciul de probatiune de pe langa tribunalul in a carui circumscriptie teritoriala isi are locuinta, potrivit legii.
* Instanta are obligatia sa dispuna efectuarea referatului de evaluare, cu exceptia cazului in care aceasta a fost solicitata in cursul urmaririi penale;
** Referatul are rolul de a furniza organului judiciar date privind persoana minorului in perspectiva sociala.
- Cauzele in care inculpatul este minor se judeca, potrivit regulilor de competenta obisnuite, de catre judecatori anume desemnati potrivit legii.
- Instanta face aplicarea dispozitiilor procedurale speciale, ramanand competenta chiar daca intre timp inculpatul a implinit varsta de 18 ani.
- Inculpatul care a savarsit infractiunea in timpul cat era minor este judecat potrivit dispozitiilor procedurale speciale privitoare la minori.
- Judecarea cauzei privind o infractiune savarsita de un minor se face in prezenta acestuia.
- La judecarea cauzei se citeaza, in afara de parti, Serviciul de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor de la domiciliul minorului, parintii acestuia, sau, dupa caz, tutorele, curatorul, persoana in ingrijirea ori supravegherea careia se afla minorul, precum si alte persoane a caror prezenta este considerata necesara de catre instanta.
* Neprezentarea persoanelor legal citate nu impiedica judecarea cauzei.
- Sedinta in care are loc judecarea infractorului minor se judeca separat de celelalte sedinte.
- Sedinta nu este publica.
* La desfasurarea judecatii pot asista aparatorii partilor, persoanele amintite mai sus, precum si alte persoane cu incuviintarea instantei.
- Cand inculpatul este minor sub 16 ani, instanta dupa ce il asculta poate dispune indepartarea lui din sedinta, daca apreciaza ca cercetarea judecatoreasca si dezbaterile ar putea avea o influenta negativa asupra minorului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri