Dupa revocarea din functie a Laurei Codruta Kovesi, mandatul de sef al DNA a fost preluat de catre Anca Jurma. La ceremonie a fost prezent si Augustin Lazar, conducatorul Ministerului Public.
Sefia DNA a fost preluata joi de catre Anca Jurma, insa aceasta se va afla interimar pe post. Chiar si asa, Anca Jurma a spus ca va asigura un interimat ”echilibrat” si ca prioritatea sa este ca DNA sa ramana o institutie puternica si independenta.
"DNA este atat o parte a sistemului judiciar romanesc, cat si o autoritate nationala anticoruptie. (...) Directia are o raspundere majora in indeplinirea mandatului pe care legea i-l confera si anume combaterea coruptiei la nivel inalt. (...) DNA va trebui sa ramana in continuare o institutie puternica, independenta si relevanta, atat timp cat Romania se confrunta cu fenomenul coruptiei", a spus Anca Jurma.
Noul sef interimar al DNA a mai afirmat ca activitatea DNA se va face cu respectarea normelor procedurale.
”In ceea ce ma priveste, ma voi stradui, pe cat imi va sta in putinta, sa asigur un interimat echilibrat, sa continuam impreuna cu colegii din DNA munca pe care aceasta institutie a inceput-o acum 15 ani. Acordam o prioritate absoluta respectarii normelor procedurale, standardelor europene si internationale si drepturilor fundamentale ale cetateanului", a declarat ea.
Consiliera a Laurei Codruta Kovesi, Anca Jurma este procuror cu o vechime de 28 de ani si a fost si procuror sef al Serviciului de cooperare internationala, de informare si relatii publice din cadrul DNA.
Anterior, aceasta a fost procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 3 Bucuresti, la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. In perioada 2000 – 2002 a indeplinit functia de procuror sef al Biroului de cooperare internationala si programe din cadrul Sectiei de reprezentare si cooperare internationala din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Din anul 2010 este vicepresedinte al Retelei Europene Anticoruptie (EPAC/EACN). Din 2004 este membra a delegatiei Romaniei la Grupul de State impotriva Coruptiei (GRECO), organism in cadrul Consiliului Europei.
Anca Jurma este doctor in Drept la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Fise distractive pentru gradinita
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, i-a multumit L.C. Kovesi pentru activitatea desfasurata in fruntea DNA si a anuntat ca Anca Jurma va ocupa functia de procuror-sef al DNA pentru o perioada de sase luni. Intr-acelasi timp a intarit si ideea ca DNA trebuie sa continue lupta anticoruptie cu fermitate.
”As dori sa reamintesc cateva din prioritatile Ministerului Public si DNA. Prima dintre ele, in Romania lupta anticoruptie va continua cu fermitate. DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane care au facut din aceasta institutie una recunoscuta pe plan international. Anca Jurma este tocmai persoana potrivita (...) este un procuror cu experienta mare in Ministerul Public, cu o foarte buna pregatire profesionala”, a spus Lazar.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri