Reprezentatii Curtii de Apel Bucuresti si ai Consiliului Superior al Magistraturii au avut ieri o intalnire de lucru cu o delegatie formata din trei judecatori straini, originari din Marea Britanie, Germania si Polonia. Vizita colegilor europeni face parte dintr-un stagiu de doua saptamani organizat in cadrul Programului de schimb de magistrati intre statele Europei, coordonat de Reteaua Europeana de Formare Judiciara (European Judicial Traning Network – EJTN), retea in care Romania este reprezentata de Institutul National al Magistraturii, din subordinea CSM.
La intalnire au participat judecatorii membri CSM Mircea Aron si Alexandru Serban, in timp ce Curtea de Apel Bucuresti a fost reprezentata de judecatorii Isabelle Tocan, Ileana Ruxandra Danaila si Cristina Nica. Din delegatia straina au facut parte Michael Hopmeier (Marea Britanie), Jens Florstedt (Germania) si Katarzyna Kosciow-Kowalczyk (Polonia).
„Acest gen de intalniri ne confirma de fiecare data faptul ca sistemele noastre judiciare se confrunta cu aceleasi probleme”, a explicat judecatorul Alexandru Serban. Potrivit membrului CSM, colegii straini au fost impresionati de pachetul de atributii care revin Consiliului si au apreciat sistemul de promovare in functii de executie a magistratilor la instante de grade jurisdictionale superioare, ca fiind unul obiectiv si eficient pentru buna functionare a justitiei. Pe de alta parte, partenerii din cadrul EJTN au fost neplacutsurprinsi sa afle de existenta unui mare numar de posturi vacante in sistemul judiciar roman.
Conform comunicatului de presa al CAB, in cadrul intalniri au fost prezentate aspecte legate de organizarea sistemului judiciar roman, in special a Curtii de Apel Bucuresti si a instantelor aflate in circumscriptia sa. Totodata, s-au evidentiat si efectele hotararilor instantelor europene asupra legislatie si practicii instantelor nationale.
„Obiectivul stagiului consta in familiarizarea magistratilor straini cu modul de functionare al instantelor si institutiilor din Romania, sens in care in saptamana 5–9 decembrie 2011 Institutul National al Magistraturii a planificat vizite si la alte institutii implicate in activitatea sistemului judiciar, precum Ministerul Justitiei, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea de Apel Bucuresti, Tribunalul Bucuresti, Curtea Constitutionala, Consiliul Superior al Magistraturii si Directia Nationala Anticoruptie”, se arata in comunicatul semnat de conducatorul Biroului de Informare si Relatii Publice al CAB, judecator Daniel Gradinaru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<