Mai multi parlamentari au hotarat introducerea venitului minim garantat (VMG) in Romania printr-un nou proiect de lege. Practic, toti cetatenii Romaniei sunt indreptatiti sa primeasca de la stat minimum 1500 de lei pe luna indiferent ca se afla in campul muncii sau nu.
"E timpul sa nu ne mai ascundem dupa deget - cei mai vulnerabili resimt coronacriza mai ales ca o lovitura economica puternica. Guvernul Orban lanseaza credite pentru firme, dar uita de pensionari, de oamenii de rand, care munceau - cu sau fara forme legale - care erau deja in somaj sau care nu reuseau in fel si chip sa isi gaseasca de munca si supravietuiau cu mai nimic", spune unul dintre initiatorii proiectului.
Venitul minim garantat (VMG) gandit de alesi are nivelul de 1500 de lei maximum si va oferit tuturor romanilor care muncesc sau nu. Banii se vor acorda, insa, conform unui criteriu foarte important: completarea veniturilor. Prin aceasta masura se intrevede practic oferirea de bani unei persoane pana la pragul maxim de 1500 de lei. Daca un roman obtine 300 de lei/luna printr-un contract de munca, atunci va primi 1200 de lei de la stat.
Masura aceasta va fi in vigoare temporar, astfel incat toti cei afectati intr-un fel sau altul de pandemia Covid-19 sa poate trece mai usor peste acest moment dificil. Daca legea va intra in vigoare, sumele de completare (sau integrale pentru cei fara niciun venit) pana la pragul de 1500 de lei vor fi acordate pana la incheierea starii de urgenta prelungite cu extinderea pana la 6 luni dupa aceasta data. Practic, in momentul de fata ar insemna ca initiativa se va aplica pana la 15 mai si, dupa acest termen, pana la data de 15 noiembrie 2020.
"Cu alte cuvinte, oamenii care castiga net - din toate sursele - mai putin de 1.500 lei vor primi de la stat bani pentru a atinge acest prag minim de supravietuire, pe durata starii de urgenta si pana la sase luni dupa incetarea acesteia, dupa depunerea unei solicitari pentru ajutor.
Multi dintre voi stiti ca somajul tehnic a afectat deja sute de mii de romani. Situatia nu e usoara - din contra, riscul nu mai este doar de sanatate, ci chiar de a avea ce pune maine pe masa", mai spune unul dintre sustinatorii proiectului.
Initiativa apartine grupului parlamentar Pro Europa si a fost de-abia redactata astazi. Este nevoie ca actul sa fie trimis senatorilor si deputatilor pentru dezbatere si vot, urmand ca apoi sa ajunga la seful statului pentru promulgare.
Ramane de vazut cum va evolua acest proiect si daca va fi, in cele din urma, pus in practica.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Fise distractive pentru gradinita
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Noi va vom informa de indata ce apar noutati cu privire la acest subiect.
Reamintim cititorilor interesati ca Germania deja a aplicat VMG printr-o decizie luata de Curtea Constitutionala.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri