Ce sunt abaterile disciplinare
Art. 247 din Codul Muncii prevede la alineatul (2) ca abaterea disciplinara reprezinta fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat. Abaterea disciplinara implica faptul ca angajatul a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Decizia de sanctionare va contine elemente precum:
1. faptele care constituie abatere disciplinara;
2. prevederile incalcate (din RI, CIM, CCM sau din statutul de personal)
3. motivele pentru care apararile formulate de salariat au fost inlaturate sau motivul pentru care nu s-a efectuat o cercetare disciplinara;
3. temeiul de dreptul in baza caruia se aplica o anumita sanctiune disciplinara;
4. termenul in care sanctiunea se poate contesta si instanta competenta.
Atentie mare la faptul ca pe perioada derularii cercetarii disciplinare, angajatorul poate sa ia decizia de a suspenda contractul individual de munca al salariatului.
Evident, in cazul in care decizia de suspendare a CIM nu este conforma cu legislatia in vigoare, angajatul o poate ataca in instanta.
Stim deja faptul ca perioada suspendarii CIM este de maxim 30 de zile. Angajatorul va dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care a luat cunostinta de savarsirea faptei!
Mai multe informatii despre abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile conform Codului muncii
aflati pe LegislatiaMuncii.ro
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<