Inspectia Judiciara a anuntat ca a demarat o actiune disciplinara fata de sefa Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, si adjunctul ei, Marius Constantin Iacob.
Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la raspunderea magistratilor in cauza.
Laura Codruta Kovesi este acuzata pentru trei abateri disciplinare, una dintre ele se refera la inregistrarile aparute in spatiul public, din timpul unei sedinte de lucru, la data de 18 iunie 2017.
"Procurorul sef al DNA s-a exprimat in sensul combaterii efectelor negative in planul imaginii si credibilitatii institutiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgenta a unor dosare "cu ministri", de impact mediatic, si-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv si general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 si a folosit exprimari inadecvate la adresa Curtii Constitutionale si a unui judecator al Curtii Constitutionale, inducand ideea in cadrul opiniei publice ca unul din criteriile in functie de care se prioritizeaza solutionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora si calitatea oficiala a persoanelor cercetate", mentioneaza inspectorii intr-un comunicat de presa, citat de mediafax.ro.
O alta incalcare a legii se refera la un e-mail trimis de procurorul sef, in care "a adoptat o atitudine nedemna, folosind la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu un continut vadit denigrator, insultator si amenintator, respectiv "lasi", "barfitori", "infractori", facand cunoscut acestora faptul ca "exista deja un cerc de suspecti", cu referire la un dosar penal, incalcand astfel obligatia de rezerva si normele de conduita atasate profesiei de magistrat", adauga inspectorii.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Portal Codul Muncii
Fise distractive pentru gradinita
A treia abatere a Laurei Codruta Kovesi ar fi, potrivit Inspectiei Judiciare, incalcarea Regulamentului de ordine interioara al DNA, "care se refera la atributiile procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie si prevede ca acesta: "urmareste repartizarea cauzelor sau, dupa caz, repartizeaza cauze in raport cu criterii obiective precum specializarea si pregatirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea si operativitatea solutionarii cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilitatile in exercitarea functiei", prin desemnarea in calitate de procuror de caz a unui magistrat care se afla intr-o vadita stare de incompatibilitate".
Adjunctul Laurei Codruta Kovesi, procurorul Marius Iacob, ar fi savarsit abaterea disciplinara prevazuta de articolul care reglementeaza "nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa", "constand in aceea ca a efectuat acte de urmarire penala fara a formula declaratie de abtinere, desi se afla, in mod vadit, in situatia de incompatibilitate prevazuta de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 si art. 66 Cod procedura penala".
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE