Retrogradarea din functie reprezinta una dintre optiunile avute in vedere in cazul sanctiunilor disciplinare. Dar atentie la faptul ca in materie de retrogradari din functie, exista cateva reguli de care vom tine cont.
Doar salariatii incadrati pe functii de conducere pot fi sanctionati cu retrogradarea sau si cei care sunt incadrati pe o functie pentru care in unitate exista si functia inferioara ca nivel profesional?
Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, retrogradarea din functie este o sanctiune disciplinara ce se poate aplica numai salariatilor cu functii de conducere, sanctiune care consta in modificarea temporara a contractului de munca al salariatului in ceea ce priveste felul muncii si salariul si eventual locul de munca, prin actul unilateral de vointa al angajatorului.
"In doctrina, se apreciaza ca retrogradarea poate fi dispusa doar cu respectarea profesiei celui sanctionat. Astfel, intr-o speta se aprecieaza ca trecerea intr-o alta munca, care presupune exercitarea unei alte profesii decat cea convenita, constituie o modificare a contractului individual de munca si nu poate fi facuta fara consimtamantul salariatului (Sentinta civila nr. 40/2003 a Tribunalului Arad).", se precizeaza pe site-ul PortalCodulMuncii.ro.
Conform prevederilor art. 248 alin. (1) din Codul muncii, angajatorii pot dispune sanctiuni disciplinare dupa cum urmeaza:
- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Incepand cu 01.06.2022, dorim sa majoram salariile angajatilor cu 200 lei brut. Imi puteti spune va rog daca proiectul prin care suma mentionara este neimpozitata s-a aprobat? Sau momentan este tot la nivel de proiect?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un medic al unitatii noastre angajat prin concurs cu norma intreaga la Comp. Pneumologie a fost angajat si pe stare de alerta fara concurs cu ½ norma pe post vacant la Dispensarul TBC din unitate, pe aceeasi functie: medic primar pneumologie, contractul individual de munca in acest caz expira la data de 07.06.2022. Intre timp postul de medic primar pneumologie de la Disp. TBC a fost scos la concurs dar nu s-a prezentat nimeni. In a cest caz am dori sa stim daca medicul respectiv...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Intentionam sa incheiem un act aditional de detasare transnationala cu salariatii societatii noastre angajati ca si conducatori auto transport rutier de marfuri COR 833201 dar contabila firmei ne-a informat ca nu va putea inregistra un astfel de act aditional in Revisal deoarece nu exista sectiunea detasare transnationala ci doar sectiunea detasare. Mentionam faptul ca avem ca si baza legala art. 5 alin. 2 lit. a din Legea nr. 16/2017 detasarea salariatului se face in baza unui contract cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<