In sedinta din data de 20 decembrie a.c., Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat si si-a insusit concluziile Notei Inspectiei Judiciare de pe langa Plenul CSM (https://emap.csm1909.ro/Documente.aspx?path=emap_docs/200704Documente/1154000000385112.PDF) cu privire la rezultatele verificarilor efectuate cu privire la afirmatiile domnului Daniel Morar, procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, facute in cadrul emisiunii Prim Plan, difuzata pe postul de televiziune TVR in data de 10 octombrie 2011, precum si cu privire la precizarile din cuprinsul comunicatului de presa publicat pe site-ul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Prin Hotararea nr. 756/18 octombrie 2011, Plenul CSM a dispus sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii verificarilor cu privire la afirmatiile domnului procuror sef Daniel Morar, precum si cu privire la continutul comunicatului de presa al ICCJ. In sedinta din 25 octombrie 2011, Plenul CSM a luat in discutie si sesizarea Asociatiei Magistratilor din Romania, in cuprinsul careia se solicita sa fie analizate afirmatiile facute de domnul Daniel Morar, din perspectiva dispozitiilor art. 10 din Legea nr. 303/2004. Ca urmare a hotararii Plenului CSM, sesizarea Asociatiei Magistratilor din Romania a fost transmisa Inspectiei Judiciare care, constatand ca exista o deplina identitate de obiect, a conexat cele doua lucrari.
Analizand rezultatele verificarilor efectuate de Inspectia Judiciara cu privire la criticile formulate atat in cadrul interviului acordat de domnul procuror sef Daniel Morar postului de televiziune TVR1, cat si in cadrul comunicatului de presa al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca aceste critici se incadreaza in limitele libertatii de opinie, componenta a libertatii de exprimare. Exprimarea unor opinii cu privire la administrarea actului de justitie si recrutarea celor care il infaptuiesc se inscrie in mod evident in notiunea de libertate de exprimare care este garantata si magistratului.
In prezent, promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, respectiv a procurorilor la Directia Nationala Anticoruptie se desfasoara dupa o procedura reglementata de legea in vigoare, iar criticile aduse sistemului de promovare, prin caracterul general al afirmatiilor facute, reprezinta o dezbatere publica a unei probleme cu care se confrunta sistemul judiciar, dezbatere la care opiniile celor doua institutii prezinta interes major si trebuie in mod necesar exprimate. Aceasta cu atat mai mult, cu cat ambele sisteme de evaluare a magistratilor pot fi regandite, pe criterii obiective si similare, modalitatile de promovare fiind perfectibile, iar discutiile pot avea ca scop final imbunatatirea si perfectionarea sistemului judiciar.
Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca instanta suprema in stat, si domnul Daniel Morar, in calitatea sa de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, au o serie de responsabilitati cu privire la administrarea actului de justitie si, din aceasta perspectiva, este legitim sa se astepte de la cele doua institutii ca prin actiunile si luarile de pozitie sa contribuie la infaptuirea corecta a actului de justitie si la pastrarea increderii publicului in justitie. De altfel, cele doua institutii au subliniat relatiile bune de colaborare existente in prezent, concretizate in adoptarea unor masuri in scopul rezolvarii unor probleme institutionale de interes general ale sistemului judiciar.
In concluzie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, analizand rezultatul verificarilor cu privire atat la continutul interviului acordat postului de televiziune TVR1 de domnul procuror sef Daniel Morar, cat si la continutul comunicatului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a apreciat ca nu sunt elemente care sa conduca la concluzia ca se poate retine existenta unor abateri de la normele care consacra standardele de conduita ale magistratilor.