Elevii se opun uniformei gratuite care ar urma sa fie oferita de stat prin modificarea Legii nr. 35/2007 pentru ca devine obligatorie.
"Consiliul National al Elevilor condamna, cu fermitate, initiativa legislativa prin care se doreste impunerea obligativitatii uniformelor scolare. Prin acest proiect de lege, se doreste alocarea a 350 de lei/elev, fonduri de la bugetul de stat, pentru achizitionarea acestor uniforme", spune reprezentantii acestora.
De-a lungul timpului, reprezentantii elevilor au argumentat faptul ca impunerea obligativitatii uniformei scolare nu inseamna cresterea calitatii si a echitatii in sistemul educational.
"Aceasta initiativa trebuie fie retrasa, fie respinsa de catre parlamentari, intrucat o astfel de masura este lipsita de fundament", mai declara Consiliul National al Elevilor (CNE).
"Aproximativ 900.000 de elevi sunt privati de accesul la educatie online, motiv pentru care solicitam parlamentarilor sa gaseasca solutii reale in beneficiul elevilor si sa isi prioritizeze agenda in functie de nevoile actualei generatii de elevi", au mai adaugat acestia.
Senatorul PMP Lucian Iliescu a depus la Senat proiectul pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 35/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant.
"In Romania, uniformele scolare au o traditie neintrerupta inca din secolul al XIX-lea si pana in zilele noastre. Primele uniforme scolare de pe teritoriul Romaniei au aparut la Turnu Severin in 1897. Ulterior, prin reforma la scara larga a invatamantului, implementata de Spiru Haret, obligativitatea purtarii uniformelor scolare s-a extins la nivel national.
In perioada interbelica, purtarea uniformei scolare era un motiv de mandrie pentru elevii romani, datorita sentimentului de apartenenta la o comunitate prestigioasa de tineri studiosi. Acestui sentiment i se raspundea, din partea societtaii, cu respect si admiratie.
Ulterior, ca efect al introducerii uniformelor scolare inspirate din modelul sovietic, sentimentele de mandrie si de apartenenta la o comunitate studioasa s-au degradat in timp, astfel ca, la sfarsitul anilor 80, elevii aveau o atitudine ostila fata de uniforma si conformism.
In tara noastra nu au fost efectuate studii sociologice si pedagogice pe tema uniformelor scolare. De altfel, chestiunea nu a fost tratata stiintific in studii de specialitate pedagogica. Studiile si sondajele finantate si efectuate de-a lungul timpului in tarile vest-europene si in Statele Unite ale Americii au pus in evidenta cu predilectie avantajele purtarii uniformei scolare, cu deosebire pentru elevii din clasele mici. In acest sens, specialistii in pedagogie scolara considera ca aceasta ar diminua diferentele de statut economic si social si ar contribui la eliminarea situatiilor penibile in care copiii se simt frustrati de modul in care se imbraci.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Conform unui studiu american, 83% dintre profesorii chestionati considera ca o uniforma scolara bine aleasa poate preveni bullying-ul pe tema infatisarii sau a situatiei economice", sustine initiatorul modificarii legislative prin care uniforma gratuita ar fi obligatorie.
Ramane de vazut ce se va decide in aceasta privinta. Momentan, prevederea propusa nu se aplica.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri