ACTUALIZARE 20.03.2019 Presedintele rus Vladimir Putin a promulgat, in pofida criticilor, doua legi controversate, una permitand autoritatilor sa blocheze sau sa amendeze publicatii pe Internet care difuzeaza ”stiri false”, iar cealalta pedepsind ”ofense la adresa simbolurilor statului”.
Publicarea oficiala a acestor legi adoptate la inceputul lui martie de deputati, are loc in pofida protestelor aparatorilor drepturilor omului, care vad in ele riscul cenzurii si amenintari la adresa libertatii de exprimare.
Prima lege pedepseste ”false informatii semnificative social si difuzate ca informatii adevarate”, care creeaza o ”amenintare la adresa securitatii” publicului sau statului sau pot ”conduce la tulburari masive”.
Procurorilor le revine sa stabileasca ceea ce constituie o ”informatie falsa” si sa dea jandarmului rus al presei, Roskomnadzor, puterea de a cere stergerea acesteia, sub amenintarea blocarii. Legea prevede o amenda de pana la 1,5 milioane de ruble (20.500 de euro).
A doua lege pedepseste ”ofense aduse simbolurilor statului” si permite Roskomnadzor sa blocheze continuturi care dau dovada de ”lipsa de respect” fata de autoritati. In afara de amenzi, legea prevede pana la 15 ani de inchisoare in cazul recidivistilor.
In opinia aparatorilor drepturilor omului, aceste doua legi reprezinta o noua etapa a reprimarii vocilor critice si presei in Rusia.
STIREA INITIALA
Rusia a adoptat o lege prin care persoanele risca o amenda de pana la 100.000 de ruble (~1.500 euro) sau inchisoare pentru lipsa de respect fata de guvern, oficiali ai statului, tara, Constitutie si/sau alte autoritati in mediul online.
Criticii Kremlinului spun ca aceasta lege le reaminteste de era sovietica. Conform actului normativ, persoanele care "demonstreaza in mediul online ca nu respecta simbolurile statului rus, Constitutia, autoritatile, tara, societatea si oficialii natiei" vor fi amendati in prima faza cu pana la 100.000 de ruble. A doua abatere va fi sanctionata cu 200.000 de ruble. Daca acest tip de comportament continua in mediul online, atunci persoana poate fi condamnata la minimum 15 zile de inchisoare.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Seful unei institutii care monitorizeaza independent legislatia din Rusia spune ca cei care vor publica chiar si in gluma mesaje precum "Putin e un idiot." sau "Parlamentul e plin de gandaci." vor fi amendati cu usurinta de autoritati si vor fi supravegheati pentru viitoare astfel de exprimari.
"In curand vom spune glume despre autoritati in soapta chiar si-n propria bucatarie", spune Sergey Shvakin, avocat din Moscova, intr-o postare pe Facebook.
Autorul legii este Andrei Klishas, senator apartinand partidului dim care face parte si Vladimir Putin. Proiectul a fost criticat de cativa parlamentari, chiar si de cei apropiati conducatorului rus.
"Una dintre sarcinile institutiilor guvernamentale este sa asculte criticile cu calm", spune Alexei Volin, ministru adjunct al Comunicatiilor.
"Daca nu ii mai spunem unui prost ca e prost nu se va opri niciodata din a fi prosti", spune Sergei Ivanov, parlamentar care apartine de grupul LDPR care, de cele mai multe ori, a sprijinit initiativele Kremlinului.
Legislativul rus a mai adoptat o lege in acest sens prin intermediul careia autoritatile vor avea puterea de a bloca acele pagini de internet, unde se publica "fake news" sau materiale "controversate".
Aceasta initiativa legislativa a fost introdusa rapid si adoptata la scurt timp dupa ce sondajele arata ca Putin nu mai este atat de popular printre rusi.
Expertii in relatii internationale si comportament spun, conform The Guardian, ca Putin este destul de sensibil la critici.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri