Daca printr-o adresa catre reprezentantii salariatilor solicit interzicerea adeverintelor medicale eliberate de medic pentru motivarea absentelor, iar reprezentantii isi dau acordul, pot sa trec acest lucru in regulamentul de ordine interioara?
Raspuns: Art. 241 din Codul muncii stabileste ca regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Asadar, angajatorul stabileste in mod unilateral clauzele regulamentului intern dar are obligatia sa consulte sindicatul sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Insa, clauzele regulamentului intern nu pot sa contravina prevederilor legale sau cele ale contractului individual de munca sau contractului colectiv de munca.
Angajatorul nu poate hotari si insera in regulamentul intern chiar cu acordul reprezentantilor salariatilor ca adeverinta medicala eliberata de medic nu justifica absenta salariatului de la locul de munca cata vremea aceasta adeverinta face dovada absentei motivate a salariatului de la locul de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am dori sa stim care sunt obligatiile/drepturile unei societati privind locurile vacante fata de alte institutii INS, AJOFM, etc.. In ce situatii acestea ar trebui raportate si in care nu, care sunt responsabilitatile legale etc.?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea incepe un proces de restructurare colectiva, mentionam ca societatea are sediul social in Bucuresti, puncte de lucru in tara si angajati in fiecare judet. Conform articolului 70 din Codul muncii, societatea a informat reprezentantii salariatiilor, ITM Bucuresti si ITM-uri din tara, AJOFM Bucuresti si AJOFM din tara de procesul de restructurare colectiva. Am primit raspuns de la ITM Ilfov ca nu este necesara transmiterea informarii decat catre ITM unde societatea are sediul social,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<