Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a confirmat ca toate facturile la energie si gaze vor fi compensate diferit de la 1 februarie 2022.
Ministrul a fost intrebat de cand se vor aplica in facturi noile discounturi, intrucat existau informatii ca Guvernul are de gand sa implementeze retroactiv noua schema, de la 1 noiembrie 2021.
"Nu vrem sa avem riscuri de neconstitutionalitate si nicio lege nu actioneaza retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta in coalitie in perioada imediat urmatoare si vom gandi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii", a afirmat Popescu.
El a aratat ca impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care exista in bugetul de stat.
Intrebat de ce statul nu a decontat banii catre furnizori la timp, el a precizat ca acest lucru se va intampla dupa ce facturile vor fi intocmite conform legii.
"Avem banii in buget. Pe masura ce solicitarile de plata vor veni... Nimeni nu-si doreste sa blocheze sistemul energetic national si partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealalta a mesei, a furnizorilor, sa intocmeasca facturile corespunzator, in asa fel incat sa existe si confortul din partea salariatilor Ministerului Energiei ca certifica niste plati in baza unor facturi emise corect. Ii asigur pe toti furnizorii ca nu vor avea restante la plata cand situatiile de plata sunt intocmite conform legii", a subliniat Popescu.
De asemenea, Ministerul Economiei a propus ca ANPC sa poata da amenzi intre 20.000 si 200.000 de lei pentru neaplicarea legii, in conditiile in care sanctiunea maxima pe care o putea da pana acum ANPC era de 50.000 de lei.
Citu: Dupa 1 aprilie, n-are rost sa schimbam iar regulile
Pe de alta parte, fostul premier Citu si actual presedinte al PNL spune ca n-ar avea rost ca dupa 1 aprilie sa se incerce o reglementare pe termen lung a pietei de energie.
"Tot am auzit in spatiul public ca se incearca dupa 1 aprilie o reglementare. Acum as putea sa spun si eu ca eu am venit cu solutia de a spune ca reglementam piata si era pentru momentul de acum. Nu prea vad eu sensul dupa 1 aprilie, cand intram in vara, sa reglementam piata pentru sase luni de zile pana in octombrie, cand dupa aceea vine iarasi iarna. Cineva nu s-a gandit foarte bine cand a venit cu aceasta solutie. (...) Daca vrem cu adevarat sa facem ceva, trebuie sa ne gandim pentru iarna viitoare. La vara stim foarte bine, consumul scade. Eu nu cred ca cineva s-a gandit foarte bine. Solutia pe care o propusesem noi era pentru aceste luni de iarna, cand ai consum mare, sa reglementam piata, ANRE s-a opus, am venit cu cealalta varianta pe care o avem acum. Vom discuta dupa 1 aprilie ce se intampla", a spus Citu, la Parlament.
El a aratat ca sustine mai multe solutii propuse la ordonanta privind masurile din energie.
"Nu este o competitie intre cine ii ajuta pe romani. Obiectivul este acela sa gasim cele mai bune solutii in coalitie. Este ordonanta PNL la care punem amendamente PSD? Nu. Este ordonanta Guvernului Romaniei, solutiile coalitiei pentru a reduce povara pentru romani in aceste cateva luni de zile, in aceasta iarna, pentru facturi. Sunt mai multe solutii. E adevarat, cateva au fost propuse acolo, au fost discutii. Una dintre ele, daca este vorba de solutii pentru facturile din trecut, Ministerul Justitiei trebuie sa se pronunte daca se pot face solutiile retroactive, eu le sustin. In ceea ce priveste penalitatile, iarasi le sustin, dar acolo trebuie sa fim atenti, pentru ca s-ar putea sa incercam sa fim mai duri, dar si sa nu fim, trebuie sa fie o foarte mare atentie", a afirmat presedintele PNL.
Monica Avasiloaie s-a alaturat redactiei E-Juridic la inceputul anului 2019. Cei peste 8 ani petrecuti in domeniul acordarii de asistenta juridica au ajutat-o sa inteleaga mai bine noutatile despre care scrie in prezent la E-Juridic.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<