La propunerea Ministerului Justitiei, Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de miercuri, 25 ianuarie 2012, Proiectul de Lege privind modificarea Legii nr. 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale.
Reglementarea organizarii si functionarii profesiei de notar public a constituit si constituie pentru Ministerul Justitiei o prioritate, acordandu-se o atentie deosebita crearii unei reglementari care are ca finalitate aducerea notarului mai aproape de cetatean si asigurarea sigurantei raporturilor juridice civile.
Prin acest proiect de lege se elimina conditia cetateniei romane pentru accesul in profesie, putand accede in profesia de notar public persoanele care au cetatenie romana sau cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau al Confederatiei Elvetiene. Modificarea legislativa operata este necesara pentru a se pune legislatia nationala in acord cu decizii ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
In acelasi timp, prin acest proiect de act normativ se urmareste si consolidarea integritatii profesiei prin modificarea dispozitiilor referitoare la incompatibilitatile stabilite pentru notarii publici si largirea sferei raspunderii disciplinare prin introducerea de noi abateri disciplinare referitoare la exercitiul functiei de notar public. Proiectul introduce, totodata, un caz de incetare a functiei de notar public – pierderea bunei reputatii – si instituie procedura de urmat in astfel de cazuri.
Totodata, a fost consolidata institutia raspunderii disciplinare in cadrul profesiei, fiind intarit rolul Ministerului Justitiei, in cazul in care titularul actiunii disciplinare este ministrul Justitiei cercetarea disciplinara urmand a se efectua prin inspectori de specialitate din cadrul ministerului.
Numarul mandatelor notarilor publici alesi in organele reprezentative ale profesiei a fost limitat, stabilindu-se un mandat de 4 ani, care poate fi reinnoit o singura data pentru aceeasi durata de 4 ani. In plus, a fost limitata durata de exercitiu a profesiei la varsta de 70 de ani, cu posibilitatea prelungirii exclusiv in conditiile legii.
Alte modificari operate vizeaza imbunatatirea reglementarii competentei materiale si teritoriale; imbunatatirea organizarii si functionarii organelor reprezentative ale profesiei prin instituirea de noi atributii in sarcina acestora, care sa duca la o mai buna gestionare a profesiei; imbunatatirea activitatii notarilor publici prin inlaturarea unor disfunctionalitati constatate la nivelul gestionarii activitatii acestora.
Actul normativ a fost elaborat pe baza propunerilor Uniunii Nationale a Notarilor Publici si a solutiilor legislative propuse la nivelul Ministerului Justitiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<