Ministerul Justitiei modifica Legea notarilor in privinta raspunderii disciplinare. Proiectul de act normativ prevede ca indeplinirea actelor si procedurilor notariale cu nerespectarea dispozitiilor legale nu va mai fi sanctionata DOAR daca ea se produce in mod repetat.
Prin urmare, Ministerul Justitiei propune modificarea art. 74 lit. d) din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 prin eliminarea sintagmei "
in mod repetat". Acest lucru inseamna ca inclusiv
o singura abatere privind procedurile notariale va putea atrage raspunderea disciplinara.
Forma actuala a art. 74 lit. d) din Legea notarilor publici
“Raspunderea disciplinara a notarului public intervine pentru urmatoarele abateri:
(...)
d) Indeplinirea, in mod repetat, a actelor si procedurilor notariale, cu nerespectarea dispozitiilor legale prevazute pentru valabilitatea actului sau procedurii notariale in cauza, ori indeplinirea acestora cu incalcarea dispozitiilor art. 9”.
Forma modificata a art. 74 lit. d) din Legea notarilor publici
“Raspunderea disciplinara a notarului public intervine pentru urmatoarele abateri:
(...)
d) Indeplinirea actelor si procedurilor notariale cu nerespectarea dispozitiilor legale prevazute pentru valabilitatea actului sau procedurii notariale in cauza ori indeplinirea acestora cu incalcarea dispozitiilor art. 9”.
Potrivit sursei citate, modificarea propusa indeplineste un dublu scop: atat unul preventiv - prin responsabilizarea sporita a notarilor publici in exercitarea atributiilor legale - cat si unul sanctionator extins prin raportare la reglementarea in vigoare, notarul public urmand a raspunde disciplinar, spre deosebire de situatia actuala, si pentru o singura fapta constatata de catre organul de control.
"Necesitatea modificarii este justificata de ratiuni practice, in prezent nu poate fi atrasa raspunderea, pe cale de consecinta, organele de control fiind in imposibilitatea legala a aplica o sanctiune disciplinara pentru situatii precum cea in care notarul public savarseste, chiar si cu buna-stiinta, un act notarial sau o procedura notariala cu nerespectarea dispozitiilor legale prevazute pentru valabilitatea actului sau procedurii notariale in cauza, daca fapta nu este savarsita in mod repetat", se arata in motivarea proiectului de act normativ.
Proiectul de Lege a fost supus dezbaterii publice prin afisare pe pagina de internet a MinisteruluiJustitiei, in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru a fi adoptat, proiectul de lege are nevoie de avizul Consiliului Legislativ.