Guvernul va suplimenta schema de personal a instantelor supraaglomerate, inclusiv in Bucuresti, dar si Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa gaseasca solutii de deblocare a procedurilor judiciare, astfel incat durata proceselor pentru populatie si firme sa fie redusa, afirma premierul Boc.
El a aratat, la finalul participarii sale la sedinta de joi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca procesele comerciale deschise de firme pentru constatarea starii de insolventa sau faliment au termene de judecata prea lungi, care ajung pana la sfarsitul anului 2012.
Premierul a afirmat totodata ca este nevoie de o practica unitara a instantelor judecatoresti in judecarea solicitarilor de drepturi salariale, explicand ca Guvernul trebuie sa respecte decizia instantei, dar raportandu-se si la constrangerile fiscal-bugetare.
In timpul discutiilor din cadrul CSM, premierul a sustinut ca instantele aplica diferit Lgea pensiilor in litigii care au acest obiect, iar presedintele instantei supreme, Livia Stanciu, i-a comunicat primului-ministru ca exista o preocupare in sensul promovarii unui recurs in interesul legii, de catre procurorul general.
"Vine teancul de sentinte judecatoresti de plata a unor drepturi de tot felul si atunci ce fac? Trebuie sa refac toata strategia si atunci sa spunem ok, nu mai facem nicio politica investitionala nici acolo, nici acolo si ne ocupam doar de drepturi restante. Am mers in fata Parlamentului, ne-am asumat raspunderea, sunt legi in vigoare. Eu nu pot sa inteleg cum este posibil ca in baza legii asumate de Parlament, declarate constitutionala, a hotararii neatacate, totusi sa existe sentinte de alta natura. Sunt jurist si mi-e foarte greu sa inteleg. (...) Principalul atribut al Guvernului este de a tine in mana finantele tarii. Or, daca el nu are in mana finantele tarii si altcineva le stabileste, va dati seama ca sutem intr-o situatie greu de descris", a spus premierul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<