Guvernul va suplimenta schema de personal a instantelor supraaglomerate, inclusiv in Bucuresti, dar si Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa gaseasca solutii de deblocare a procedurilor judiciare, astfel incat durata proceselor pentru populatie si firme sa fie redusa, afirma premierul Boc.
El a aratat, la finalul participarii sale la sedinta de joi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca procesele comerciale deschise de firme pentru constatarea starii de insolventa sau faliment au termene de judecata prea lungi, care ajung pana la sfarsitul anului 2012.
Premierul a afirmat totodata ca este nevoie de o practica unitara a instantelor judecatoresti in judecarea solicitarilor de drepturi salariale, explicand ca Guvernul trebuie sa respecte decizia instantei, dar raportandu-se si la constrangerile fiscal-bugetare.
In timpul discutiilor din cadrul CSM, premierul a sustinut ca instantele aplica diferit Lgea pensiilor in litigii care au acest obiect, iar presedintele instantei supreme, Livia Stanciu, i-a comunicat primului-ministru ca exista o preocupare in sensul promovarii unui recurs in interesul legii, de catre procurorul general.
"Vine teancul de sentinte judecatoresti de plata a unor drepturi de tot felul si atunci ce fac? Trebuie sa refac toata strategia si atunci sa spunem ok, nu mai facem nicio politica investitionala nici acolo, nici acolo si ne ocupam doar de drepturi restante. Am mers in fata Parlamentului, ne-am asumat raspunderea, sunt legi in vigoare. Eu nu pot sa inteleg cum este posibil ca in baza legii asumate de Parlament, declarate constitutionala, a hotararii neatacate, totusi sa existe sentinte de alta natura. Sunt jurist si mi-e foarte greu sa inteleg. (...) Principalul atribut al Guvernului este de a tine in mana finantele tarii. Or, daca el nu are in mana finantele tarii si altcineva le stabileste, va dati seama ca sutem intr-o situatie greu de descris", a spus premierul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Sunt contabila la firma si indeplinesc conditiile art. 56 din Legea 360/2023. Doresc sa depun dosarul in vederea pensionarii. Pot sa cer desfacerea CIM cu acordul partilor, si sa am in dosar si decizia de desfacere CIM, din motive personale numai pot lucra mai departe sau neaparat prima data trebuie sa depun dosarul cu toate actele, sa astept Decizia de pensionare, urmand desfacerea CIM.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat nascut la data de 01.10.1964, care: - are 38 ani si 6 luni stagiul de cotizare efectiv lucrati, fara armata , spor grupa -are 1 an si 4 luni armata -are 2 ani spor pentru activitate desfasurata in grupa a II-a. Se poate pensiona anticipat fara penalizare la varsta de 60 de ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Conform legislatiei, un salariat are dreptul la 90 de zile calendaristice/an de concediu medical cu posibilitate de prelungire pana la 183 de zile, cu avizul medicului expert. De asemenea, are dreptul la 45 de zile pentru ingrijirea copilului bolnav pana la 12 ani. Intrebarea este daca maximul acestor zile se cumuleaza concret, un salariat poate beneficia intr-un an calendaristic de 90 de zile de CM pentru incapacitate temporara de munca 45 de zile pentru ingrijire copil bolnav?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<