Guvernul va suplimenta schema de personal a instantelor supraaglomerate, inclusiv in Bucuresti, dar si Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa gaseasca solutii de deblocare a procedurilor judiciare, astfel incat durata proceselor pentru populatie si firme sa fie redusa, afirma premierul Boc.
El a aratat, la finalul participarii sale la sedinta de joi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca procesele comerciale deschise de firme pentru constatarea starii de insolventa sau faliment au termene de judecata prea lungi, care ajung pana la sfarsitul anului 2012.
Premierul a afirmat totodata ca este nevoie de o practica unitara a instantelor judecatoresti in judecarea solicitarilor de drepturi salariale, explicand ca Guvernul trebuie sa respecte decizia instantei, dar raportandu-se si la constrangerile fiscal-bugetare.
In timpul discutiilor din cadrul CSM, premierul a sustinut ca instantele aplica diferit Lgea pensiilor in litigii care au acest obiect, iar presedintele instantei supreme, Livia Stanciu, i-a comunicat primului-ministru ca exista o preocupare in sensul promovarii unui recurs in interesul legii, de catre procurorul general.
"Vine teancul de sentinte judecatoresti de plata a unor drepturi de tot felul si atunci ce fac? Trebuie sa refac toata strategia si atunci sa spunem ok, nu mai facem nicio politica investitionala nici acolo, nici acolo si ne ocupam doar de drepturi restante. Am mers in fata Parlamentului, ne-am asumat raspunderea, sunt legi in vigoare. Eu nu pot sa inteleg cum este posibil ca in baza legii asumate de Parlament, declarate constitutionala, a hotararii neatacate, totusi sa existe sentinte de alta natura. Sunt jurist si mi-e foarte greu sa inteleg. (...) Principalul atribut al Guvernului este de a tine in mana finantele tarii. Or, daca el nu are in mana finantele tarii si altcineva le stabileste, va dati seama ca sutem intr-o situatie greu de descris", a spus premierul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<