Guvernul va suplimenta schema de personal a instantelor supraaglomerate, inclusiv in Bucuresti, dar si Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa gaseasca solutii de deblocare a procedurilor judiciare, astfel incat durata proceselor pentru populatie si firme sa fie redusa, afirma premierul Boc.
El a aratat, la finalul participarii sale la sedinta de joi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca procesele comerciale deschise de firme pentru constatarea starii de insolventa sau faliment au termene de judecata prea lungi, care ajung pana la sfarsitul anului 2012.
Premierul a afirmat totodata ca este nevoie de o practica unitara a instantelor judecatoresti in judecarea solicitarilor de drepturi salariale, explicand ca Guvernul trebuie sa respecte decizia instantei, dar raportandu-se si la constrangerile fiscal-bugetare.
In timpul discutiilor din cadrul CSM, premierul a sustinut ca instantele aplica diferit Lgea pensiilor in litigii care au acest obiect, iar presedintele instantei supreme, Livia Stanciu, i-a comunicat primului-ministru ca exista o preocupare in sensul promovarii unui recurs in interesul legii, de catre procurorul general.
"Vine teancul de sentinte judecatoresti de plata a unor drepturi de tot felul si atunci ce fac? Trebuie sa refac toata strategia si atunci sa spunem ok, nu mai facem nicio politica investitionala nici acolo, nici acolo si ne ocupam doar de drepturi restante. Am mers in fata Parlamentului, ne-am asumat raspunderea, sunt legi in vigoare. Eu nu pot sa inteleg cum este posibil ca in baza legii asumate de Parlament, declarate constitutionala, a hotararii neatacate, totusi sa existe sentinte de alta natura. Sunt jurist si mi-e foarte greu sa inteleg. (...) Principalul atribut al Guvernului este de a tine in mana finantele tarii. Or, daca el nu are in mana finantele tarii si altcineva le stabileste, va dati seama ca sutem intr-o situatie greu de descris", a spus premierul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata are concediul pentru cresterea copil pana la 2 ani. Tatal are 12 luni lucrate in ultimile 24 luni anterior nasterii copilului insa cu interuperi. Se incadreaza pentru a solicita indemnizatie pentru cele 2 luni ale tatalui? Daca nu se incadreaza, mama poate solicita indemnizatie pentru cele 2 luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sunt pensionata anticipat din 01.08.2024. In cat timp de la pensionare pot depune certificatul de nastere al copilului, in vederea reducerii perioadei de pensie anticipata si incadrarea la pensie normala?daca l-am depus in feb 2025 este prea tarziu? La 31.08.2024 aveam stagiu contributiv de 35 ani 8 luni si 8 zile. Incepand cu ce data se face trecerea la pensie normala daca sunt nascuta in 10.01.1964? Trebuie solicitare scrisa sau se face automat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<