Summit-ul de la Sibiu a fost locul in care s-a discutat iarasi despre intrarea Romaniei in Schengen. Accederea noastra in sistemul fara frontiere s-ar putea intampla intr-un final pana in 2020.
Prima declaratie in acest sens a fost facuta de Angela Merkel. "Vreau sa multumesc celor care au organizat acest summit. Este simbolic ca in timpul Presedintiei romane ne intalnim aici, in Sibiu, de Ziua Europei (...) Dupa 15 ani de la marea runda de extindere a Uniuni Europene ne intalnim aici, vom vorbi despre agenda strategica a Uniunii Europene. Chiar daca avem opinii diferite, vom cauta viitorul comun, vrem sa luam masuri sa mentinem securitatea, bunastarea, dar ne intereseaza sa si pastram valorile europene si sa le promovam in afara Uniunii Europene", a sustinut cancelarul german.
Emmanuel Macron a continuat in acest sens si a spus pe un ton hotarat ca e nevoie de o revizuire a acordului. "...avem nevoie de o Europa care protejeaza, care apara mai ales granitele, ii apara pe europeni. Consider absolut esentiala o revizuire a acordului Schengen", a declarat presedintele Frantei.
Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a sustinut ca e important sa fim uniti "nu doar de fatada, ci in mod real" in timpul summit-ului. "Acest Consiliu European ne-a aratat ca putem fi uniti nu doar de fatada, ci in mod real, asa cum in ultimii ani am fost capabili sa actionam de multe ori imrepuna. De multe ori se spune ca Uniunea Europeana nu a stiut sa se ridice la inaltimea asteptarilor, dar avem peste 300.000 de directive si regulamente pe care le-a propus Comisia Europeana si 80% din ele au fost adoptate intotdeauna in unanimitate. Deci iata ca Uniunea Europeana nu este in criza, daca reuseste sa adopte in unanimitate peste 80 la suta din deciziile propuse intre cei doi co-legiuitori". Seful Comisiei a evitat, insa, sa ofere o opinie clara si desavarsita cu privire la intrarea noastra in Schengen. E important pentru tara noastra faptul ca sefii institutiilor importante ale UE sustin unitatea si accederea tarilor in acest sistem transfrontalier.
Vezi si:
Olanda, una dintre tarile care s-a impotrivit in permanenta intrarii noastre in spatiul Schengen, isi mentine pozitia cu privire la statusul tarii noastre. Intrebat cand considera ca Romania va fi pregatita pentru a fi admisa in spatiul Schengen, Rutte a declarat ca acest lucru se va intampla cand va incepe sa se conformeze "tuturor regulilor statului de drept si ale democratiei".
"Romania va fi admisa cand va veti conforma tuturor regulilor statului de drept si ale democratiei. Deocamdata, nu mergeti in directia corecta", a afirmat oficialul olandez.
Premierul olandez probabil a uitat ca in 2018 Parlamentul European a reiterat printr-o noua rezolutie ca Romania si Bulgaria sunt pregatite pentru intrarea in Schengen.
Portal Codul Muncii
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Viorica Dancila a fost intrebata despre parerea ei privind declaratia premierului olandez. „Nu stiu ce a declarat premierul Olandei, dar eu pot sa va spun un lucru: ca Schengen-ul nu este legat de niciun MCV si nici de alte considerente. Noi indeplinim criteriile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen inca din 2011, lucru de altfel confirmat de catre Comisia Europeana”, a raspuns Viorica Dancila.
Finalmente, ambasadorul Romaniei in Germania a oferit un punct de vedere interesant care ofera o perspectiva pozitiva. "Probabil si UE are erorile ei, probabil si-a autonomizat in acesti multi de functionare niste nuclee de putere care par mai departate de statele membre si de cetateni, dar suma, la capat, cand tragem linia, ne obliga pe noi, romanii, sa constatam ca in ultimii 10-12 ani facem parte din cea mai buna constelatie statala, regionala, federativa, de alianta pe care am avut-o vreodata. Am fost egalii Frantei si suntem egalii Frantei, ai Germaniei. Probabil la summitul din iunie se va anunta si o prima intrare in Schengen, cu aeroporturile. Se mai opune domnul Rutte?! Nicaieri nu e pace, nu domneste armonia si nu e bataie de flori la sosea", a declarat Hurezeanu.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri