La un conflict de munca salariatul a castigat dreptul la prime de Craciun si Paste din 2003-2007 ce procente folosesc pentru calculul contributiilor la aceste prime cele din 2003-2007 sau din 2012? Si ce indice de actualizare folosesc pentru a-i actualiza salariatului aceste venituri?
Raspuns: Dupa cum se specifica si la pct. 27 si pct. 28 din Normele metodologice date in aplicarea art. 296 indice 18 din Codul fiscal , in situatia in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, actualizate cu indicele de inflatie la data platii acestora, in vederea stabilirii punctajului lunar prevazut de legislatia specifica in materie de pensii, pentru calculul CAS sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii sociale care erau in vigoare in perioada vizata.
Acelasi procedeu (defalcare venituri si cotele in vigoare pentru fiecare perioada in parte) se aplica si pentru restul contributiilor sociale obligatorii. Contributiile astfel calculate se retin la data efectuarii platii si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume, dupa cum se prevede la art. 296 indice 18 alin. 51 din Codul fiscal .
Potrivit precizarilor de la pct. 2.8 din Instructiunile de completare a formualrului 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, fiind vorba de perioade de raportare anterioare datei de 1 ianuarie 2011, se vor depune declaratii rectificative potrivit legislatiei specifice in vigoare in perioada la care se refera aceste declaratii.
Pentru actualizarea veniturilor se foloseste indicele de actualizare indicat in dispozitivul sentintei judecatoresti (sau in motivarea instantei din cuprins, in masura in care nu se prevede expres in dispozitiv) sau indicele de actualizare la inflatie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<