Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit ca atribuirea beneficiului locuintei conjugale la divort nu trebuie conditionata de existenta unei actiuni de partaj.
Decizia vine dupa ce judecatorii Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ICCJ au admis recent o sesizare a Tribunalului Timis si au pronuntat o hotarare prealabila cu privire la interpretarea dispozitiilor din Codul civil, scrie
Agerpres.
Sesizarea Tribunalului a fost facuta intr-un proces de divort, in care a fost ridicata chestiunea de drept referitoare la atribuirea beneficiului locuintei conjugale.
...afla AICI mai multe detalii despre divortul la notar in 2024<<
Magistratii de la ICCJ au stabilit ca, in interpretarea dispozitiilor art. 324 alin. (1) si (4) din Codul civil, sintagma "pana la data ramanerii definitive a hotararii de partaj" reprezinta momentul maxim pana la care hotararea prin care a fost admisa o cerere avand ca obiect atribuirea beneficiului locuintei conjugale la desfacerea casatoriei isi produce efectele juridice, fara ca admisibilitatea actiunii sa fie conditionata de existenta pe rolul instantelor judecatoresti a unei cereri avand ca obiect iesirea din indiviziune asupra aceleiasi locuinte.
Decizia ICCJ este obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila.
In 14 noiembrie 2023, Tribunalul Timis a sesizat Inalta Curte de Casatie, instanta timiseana avand de solutionat apelul intr-un divort, iar in cadrul dezbaterilor in acest dosar a fost ridicata chestiunea de drept referitoare la atribuirea beneficiului locuintei conjugale.
Astfel, in 5 februarie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ICCJ a admis sesizarea Tribunalului Timis si a pronuntat hotararea prealabila cu privire la interpretarea dispozitiilor din Codul civil.