Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ICCJ: Noul Regulament de organizare

In Monitorul Oficial nr. 94 din 14 februarie 2013 a fost publicata Hotararea nr. 5 din 6 februarie 2013
pentru modificarea si completarea Regulamentului privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Astfe, in temeiul art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie adopta prezenta hotarare.

    ART. I
    Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.076 din 30 noiembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    1. La articolul 2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 2. - (1) Inalta Curte de Casatie si Justitie este organizata in 4 sectii - Sectia I civila, Sectia a II-a civila, Sectia penala, Sectia de contencios administrativ si fiscal - si Sectiile Unite."

    2. La articolul 2, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
    "(1^1) In cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie functioneaza completele pentru solutionarea recursurilor in interesul legii, completele pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, conform Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura civila, precum si 4 complete de 5 judecatori."

    3. La articolul 2 alineatul (2), dupa litera e) se introduce o noua litera, litera e^1), cu urmatorul cuprins:
    "e^1) Biroul juridic;"

    4. La articolul 4, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 4. - (1) Inalta Curte de Casatie si Justitie se compune din: presedinte, 2 vicepresedinti, 4 presedinti de sectii si judecatori."

    5. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 5. - Conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie se exercita de presedinte, vicepresedinti si colegiul de conducere."

    6. La articolul 6, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(2) Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie are calitatea de ordonator principal de credite, putand delega aceasta calitate oricaruia dintre vicepresedinti sau managerului economic."

    7. La articolul 7, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "a) convoaca colegiul de conducere trimestrial, in sedinte ordinare, sau ori de cate ori este necesar, in sedinte extraordinare;"

    8. La articolul 8, partea introductiva a alineatului (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 8. - (1) Presedintele exercita urmatoarele atributii privind activitatea Sectiilor Unite, a completelor pentru solutionarea recursurilor in interesul legii, a completelor pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, conform Codului de procedura civila, a completelor de 5 judecatori, a sectiilor si a compartimentelor din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie:"

    9. La articolul 8 alineatul (1), literele a^1), b) si c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "a^1) prezideaza completele pentru solutionarea recursurilor in interesul legii, completele pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, in cazul prevazut la art. 520 alin. (8) din Codul de procedura civila, si completele de 5 judecatori, iar in cadrul sectiilor orice complet, cand participa la judecata;
    b) ia masurile necesare pentru desemnarea prin tragere la sorti a judecatorilor care fac parte din completele pentru solutionarea recursurilor in interesul legii, din completele pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, in cazul prevazut la art. 520 alin. (8) din Codul de procedura civila, precum si a judecatorilor care fac parte din completele de 5 judecatori. In lipsa presedintelui, unul dintre vicepresedinti ia masurile necesare pentru desemnarea prin tragere la sorti a judecatorilor care fac parte din completele pentru solutionarea recursurilor in interesul legii, din completele pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, in cazul prevazut la art. 520 alin. (8) din Codul de procedura civila, precum si a judecatorilor care fac parte din completele de 5 judecatori;
    c) programeaza sedintele completelor pentru solutionarea recursurilor in interesul legii, ale completelor pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, in cazul prevazut la art. 520 alin. (8) din Codul de procedura civila, si ale completelor de 5 judecatori;"

    10. La articolul 8 alineatul (1), dupa litera c) se introduc doua noi litere, literele c^1) si c^2), cu urmatorul cuprins:
    "c^1) asigura conducerea generala a Directiei legislatie, studii, documentare si informatica juridica, a Departamentului economico-financiar si administrativ, a Biroului relatii internationale si a Compartimentului de audit public intern;
    c^2) asigura conducerea Biroului juridic;"

    11. La articolul 8, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(3) Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie poate exercita direct oricare dintre atributiile ce revin vicepresedintilor si presedintilor de sectii, potrivit prezentului regulament."

    12. Dupa articolul 9 se introduce un nou articol, articolul 9^1, cu urmatorul cuprins:
    "Art. 9^1. - (1) Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie exercita actiunea disciplinara in cazul abaterilor savarsite de judecatori si de magistratii-asistenti, in conditiile prevazute de lege.
    (2) Actiunea disciplinara exercitata de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie este sustinuta in fata Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii de catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau de un judecator desemnat de acesta.
    (3) Sesizarile primite de catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu abaterile disciplinare savarsite de judecatori si de magistratii-asistenti se transmit Inspectiei Judiciare, conform art. 45 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, sub semnatura presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
    (4) Lucrarile privind transmiterea sesizarilor prevazute la alin. (3) catre Inspectia Judiciara si evidenta sesizarilor se asigura de prim-magistratul-asistent, conform dispozitiei presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, direct sau prin personalul repartizat la Sectiile Unite, desemnat in acest scop."

    13. La articolul 10 alineatul (3), litera k) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "k) acorda grade, trepte, gradatii, indemnizatii de conducere, premii si alte drepturi ale personalului si rezolva contestatiile referitoare la stabilirea acestora, in cazurile si in conditiile prevazute de lege;"

    14. La articolul 10 alineatul (3), dupa litera m) se introduce o noua litera, litera n), cu urmatorul cuprins:
    "n) aproba efectuarea concediilor anuale de odihna de catre judecatorii si magistratii-asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie."

    15. Denumirea sectiunii 2 a capitolului II se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "SECTIUNEA 2
    Vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie"

    16. Articolul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 14. - (1) Vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie exercita atributiile ce revin presedintelui, in lipsa acestuia, conform delegarii de atributii dispuse de presedinte, sau in baza dispozitiei presedintelui.
    (2) Vicepresedintii prezideaza, in lipsa presedintelui, completele de 5 judecatori, completele pentru solutionarea recursurilor in interesul legii, completele pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, in cazul prevazut la art. 520 alin. (8) din Codul de procedura civila, si Sectiile Unite."

    17. La articolul 15, partea introductiva si literele a)-d) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "Art. 15. - (1) Vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie exercita, conform repartizarii stabilite de presedinte, urmatoarele atributii:
    a) coordoneaza activitatea Directiei legislatie, studii, documentare si informatica juridica si a Departamentului economico-financiar si administrativ;
    b) asigura conducerea generala a Cancelariei si a Biroului de informare si relatii publice;
    c) propun colegiului de conducere masurile necesare ce urmeaza a fi adoptate in procesul formarii si perfectionarii profesionale a judecatorilor si magistratilor-asistenti;
    d) urmaresc dezbaterea problemelor de drept in cadrul sectiilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie;"

    18. La articolul 15, litera h) se abroga.

    19. La articolul 15 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
    "(2) Unul dintre vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie conduce structura de protectie a informatiilor clasificate a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, constituita prin ordin al presedintelui in vederea exercitarii atributiilor prevazute in Hotararea Guvernului nr. 585/2002, cu modificarile si completarile ulterioare."

    20. La articolul 16, partea introductiva se modificasi va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 16. - Vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie exercita, conform repartizarii stabilite de presedinte, urmatoarele atributii privind personalul Inaltei Curti de Casatie si Justitie:"

    21. La articolul 16, litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "d) aproba efectuarea concediilor anuale de odihna de catre personalul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu exceptia judecatorilor si a magistratilor-asistenti."

    22. La articolul 17, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 17. - (1) Presedintele, vicepresedintii si 9 judecatori, alesi pe o perioada de 3 ani in adunarea generala a judecatorilor, cu reprezentarea fiecarei sectii, constituie Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie."

    23. La articolul 18, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 18. - (1) In adunarea generala a judecatorilor sunt alesi, ca membri, cate 2 judecatori propusi din cadrul fiecarei sectii, cel de-al noualea membru urmand sa fie propus din cadrul sectiei cu cel mai mare numar de judecatori prevazut in statul de functii. In cazul in care statul de functii prevede un numar egal de judecatori pentru sectiile cu cel mai mare numar de judecatori, cel de-al noualea membru este propus prin rotatie din cadrul acestor sectii."

    24. La articolul 19, dupa litera i) se introduce o noua litera, litera i^1), cu urmatorul cuprins:
    "i^1) solutioneaza contestatiile privind modul de stabilire a drepturilor salariale, in cazurile si in conditiile prevazute de lege;"

    25. Articolul 19^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 19^1. - (1) La inceputul fiecarui an, Colegiul de conducere, la propunerea presedintelui sau a vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, poate aproba infiintarea de complete specializate in cadrul sectiilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in functie de numarul si natura cauzelor, de volumul de activitate al fiecarei sectii, precum si de specializarea judecatorilor si necesitatea valorificarii experientei profesionale a acestora.
    (2) Presedintele sau vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie propun Colegiului de conducere infiintarea de complete specializate, pe baza propunerilor formulate, pentru fiecare sectie, de presedintele acesteia."

Aici gasesti modificarile complete la regulamentul ICCJ

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "ICCJ: Noul Regulament de organizare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016