Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Magistratii si inspectorii ANI se specializeaza in verificarea averilor


Aproximativ o suta de judecatori si procurori din cadrul comisiilor de verificare a averilor organizate pe langa curtile de apel si inspectori ai Agentiei Nationale de Integritate, participa, intre 14 si 18 noiembrie, la un program special de pregatire in domeniul integritatii si luptei impotriva coruptiei.

Seminarul „Cresterea capacitatii sistemului judiciar romanesc pentru a aborda averile nejustificate”, derulat pe trei grupuri de lucru, a cate doua zile, la Predeal, se axeaza pe acumularea de cunostinte aprofundate si competente pentru controlul averilor demnitarilor, functionarilor publici si magistratilor. Alti aproximativ cincizeci de magistrati si inspectori sunt asteptati la alte doua seminari, intre 7 si 9 decembrie.

Programul este derulat de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii, in parteneriat cu Agentia Nationala de Integritate (ANI) si Societatea Academica Romana (SAR) si a fost aprobat prin decizia plenului CSM in sedinta din 20 septembrie. Finantarea pentru derularea acestui program a fost asigurata de Ambasada Statelor Unite ale Americii si cea a Regatului Unit al Marii Britanii.

Dumbrava: „Sustin o mai buna lege ANI”

Printre participantii la seminar s-a numarat si presedintele CSM, judecator Horatius Dumbrava. „Am venit sa imi exprim inca o data, public, sustinerea pentru o mai buna lege de functionare a Agentiei Nationale de Integritate, cu atat mai mult cu cat in forma actuala a legii creeaza si asa multe probleme in aplicarea ei de catre magistrati, in special in ce priveste functionarea comisiilor de cercetare a averilor. Activitatea si rezultatele acestei institutii sunt un capitol important al Raportului de Monitorizare si Verificare a Comisiei Europene si suntem la numai zece zile distanta de intrunirea comisiei de evaluare a progreselor pe MCV”, a declarat judecatorul Dumbrava.

Horia Georgescu, secretarul general al ANI Foto: infocsm.ro

Horia Georgescu, secretarul general al ANI, a detaliat mizele acestui program si si-a anuntat intentia de a continua aceste programe de pregatire si pe o alta tema importanta a luptei anticoruptiei si integritatii, respectiv conflictul de interese.

„Miza acestor seminarii este uniformizarea practicii, in asa fel incat cazurile pe care ANI le aduce in fata magistratilor sa poata sa produca consecinte juridice cat mai descurajante pentru persoanele care au incalcat legea. Pentru noi, miza este sa avem eficienta in justitie, iar ANI sa isi poata imbunatatii metodele si practica in verificarea averilor. In prezent sunt asteptari in primul rand la nivelul cetateanului si in indeplinirea obligatiilor asumate prin semnarea Tratatului de aderare, proces in cadru caruia avem mecanismul de cooperare si verificare. Dezideratul nostru este imbunatatirea practicii de ambele parti si le multumim”, a declarat secretarul general al ANI.

Laura Ştefan, expert anticoruptie Foto: infocsm.ro

Laura Ştefan, expert anticoruptie, a explicat faptul ca aceasta initiativa a pornit de la modificarile legislative care au reintrodus comisiile de verificare a averilor, ca un filtru intre cel cercetat si instanta. „Ca in orice situatie in care apare un astfel de filtru, apare si riscul aparitiei practicii neunitare, cu atat mai mult cu cat aceasta lege a fost rezultatul unor intense negocieri politice, iar multe prevederi sunt interpretabile”, a afirmat Laura Ştefan pentru infocsm.ro.

„Am initiat acest program cu atat mai mult cu cat avem semnale din partea comisiilor si instantelor ca sunt interpretari diferite in multe aspecte. Pe de alta parte, raportul MCV ridica problematica pe practica unitara si interpretarea legii si recomanda sa se faca demersuri in acest sens”, a adaugat expertul anticoruptie.

In ceea ce priveste „valoarea adaugata” a acestor seminarii, Laura Ştefan spune ca aceasta nu consta neaparat intr-un produs concret, un ghid cu solutii.

„Vrem mai degraba ca din discutiile din cadrul lor sa vedem care sunt punctele de vedere, care este modul de gandire, iar, prin forta argumentelor ridicate, sa putem sa ne cristalizam parerile. Iar acestea sa fie introduse apoi in practica acestor comisii si a instantelor. Dezideratul nostru este sa gasim solutia optima in cadrul legislativ actual. Vrem sa decelam niste reguli, un fel de regulament, conform caruia sa functioneze comisiile si sa vedem perspectiva lor, dupa care sa il discutamla nivelul CSM”, a conchis Ştefan.

Doleantele magistratilor, la cald

In timpul lucrarilor de la Predeal, magistratii si inspectorii au exprimat principalele dificultati pe care le intampina in comisiile din care fac parte.

Printre acestea, crearea unei platforme/site care sa contina arhiva centralizata a hotararilor comisiilor, Inclusiv cele de prima instanta, nu numai irevocabile, pentru a vedea modul de gandire, tendintele, practica, ca exercitiu juridic, plus un grup de discutii online, pentru unificare practicii, acordarea acces extins la hotararile din sistemul Ecris pentru magistrati.

Mai mult, ei au adus in discutie si posibilitatea degrevarii partiale a judecatorilor din comisiile de evaluare a averilor, extinderea termenului de solutionare, apelarea la supleanti, competenta teritoriala a comisiilor, stabilirea termenului de prescriptie si, per ansamblu, natura juridica si modul de reglementare a solutiilor date de comisie.

„Cred ca este important ca CSM sa se implice in aceasta materie si salut prezenta presedintelui la acest seminar. Cred ca este necesar ca CSM sa se implice in elaborarea unui ghid pentru ca, in final, sa avem o practica unitara a comisiilor de evaluare a averilor”, a spus Laura Ştefan, in timpul lucrarilor.

„Cred ca aceste comisii au fost o idee foarte proasta si spun asta in calitate de magistrat care a judecat astfel de cauze. Imi inchipui ca si dumneavoastra va este greu sa va inchipuiti cu ce se mananca aceste comisii. Iar aceasta stare de fapt a dus implicit la nasterea unei practici neunitare, iar rolul nostru este sa gasim cele mai bune solutii pentru a asigura o unificare a practicii si poate ca impreuna reusim sa ajungem sa atingem acest deziderat”, a impartasit presedintele CSM participantilor la seminarul de la Predeal.

„Poate, cine stie, putem elabora un ghid orientativ, pe baza discutiilor si concluziilor trase in ura acestor seminarii, si poate chiar si un proiect de propunere legislativa in acest sens, pentru ca putem face asta. Ştiu, aceasta lege a fost un compromis politic, care a fost o solutie foarte proasta pana la urma prin consecintele pe care aceste prevederi le au in practica instantelor, tocmai de aceea trebuie sa gasim o solutie adecvata”, a completat Dumbrava.

Horia Georgescu, secretarul general al ANI: „Eu cred ca avem infrastructura necesara ca atunci cand apare o hotarare definitiva, sa o putem publica pe site-ul ANI, puteam crea o sectiune, pe care sa o replicam pe site-ul CSM si pe care sa o circulam pentru toata lumea. Astfel, la nivelul comisiilor de cercetare a averilor sa fie trimise ordonantele de clasare si deciziile de clasare, iar la sectiile de contencios administrativ, sa ne indrume CSM. Noi putem pune in practica asta in timp foarte scurt, de o saptamana.”

Horatiu Dumbrava a dat asigurari ca CSM va lua in discutie gasirea unei solutii in acest sens. „Putem pune problema si putem sa le trimitem, avem un astfel de mecanism, nu e greu”, a spus magistratul.

In ceea priveste elaborarea ghidului, Laura Ştefan si-a asumat sarcina de a elabora o schita a celor discutate in cadrul seminariilor, care sa fie baza unui document oficial in acest sens. „Pana la finalul lui decembrie, putem, impreuna cu INM, sa redactam un draft pe care sa il circulam”, a afirmat Laura Ştefan.

Pe ce se bazeaza decizia CSM

Decizia CSM, luata pe baza solicitarii Institutului National al Magistraturii (INM), vizeaza in special recomandarea Comisiei Europene (Raportul de monitorizare privind progresele realizate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare – MCV -, dat publicitatii in iulie 2011), care prevede, la punctul 4.4., lit. m, „adoptarea de masuri pentru uniformizarea practicilor comisiilor de cercetare a averilor si pentru asigurarea faptului ca acestea trateaza eficient cazurile, fara a aduce atingere hotararii instantei”.

De asemenea, decizia vine sa intareasca cooperarea dintre cele doua institutii pentru atingerea scopurilor din cadrul capitolul „Integritate”, scop benefic pentru activitatea sistemului in ansamblu sau.

„Este prima decizie aplicata pe baza Raportului MCV, este primul pas al strategiei noastre pentru gasirea de modalitati concrete si coerente, precum si o practica unitara a comisiilor de cercetare, dar si pentru o jurisprudenta care sa dea seama de o competenta adecvata profesionala a ANI”, a declarat presedintele CSM, judecator Horatius Dumbrava, in urma votului plenului.

CSM a elaborat, adoptat si este in curs de implementare un plan de actiune mai amplu privind conformarea fata de recomandarile MCV. De altfel, plenul CSM a decis in sedinta de ieri, 15 noiembrie, componenta comisiei de membri CSM care vor participa la intalnirea tehnica de lucru cu Delegatia Comisiei Europene privind evaluarea progreselor MCV, in 25 octombrie.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Magistratii si inspectorii ANI se specializeaza in verificarea averilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016