Inalta Curte de Casatie si Justitie a defiintat, la sfarsitul saptamanii trecute, o decizie a Curtii de Apel Suceava prin care Baroul Suceava si Uniunea Nationala a Barourilor din Bucuresti (UNBR) au fost obligate sa o primeasca in profesia de avocat, cu scutire de examen, pe sotia judecatorului Marius Ionel Galan, magistrat care activeaza in cadrul Curtii de Apel Suceava, informeaza Avocatura.com.
Solicitarea Irinei Galan a fost formulata la inceputul anului 2012, privind admiterea in profesia de avocat cu scutire de examen.
Solicitarea acesteia a fost respinsa prin doua decizii ale forurilor profesiei, respectiv prin Decizia nr. 4, din data de 2 februarie 2013 a Baroului Suceava si prin Decizia nr. 415, din 31 martie 2012, a UNBR.
Irina Galan a atacat in instanta deciziile forurilor avocatilor, solicitand ca cele doua acte administrative sa fie anulate. Cererea a fost transmisa Sectiei de Contencios Administrativ Fiscal a Curtii de Apel Suceava, conform Avocatura.com.
In acest proces, Baroul Suceava a fost reprezentat de avocatul Sorn Rusu. LItigiul a fost reprezentat de solicitarea Irinei Galan de a anula Hotararea nr. 4 din 2 februarie 2012 a Baroului Suceava si a Hotararii nr. 415 din 31 martie 2012 a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania. Prin aceasta a fost respinsa cererea Irinei Galan de admitere in profesia de avocat cu scutire de examen.
Irina Galan a solicitat instantei obligarea UNBR sa emita o noua hotarare referitoare la admiterea sa in profesie.
Decizia finala se concretizeaza sub forma respingerea cererii Irinei Galan de primire in profesia de avocat cu scutire de examen. Mai mult, Irina Galan a fost obligata sa achite catre UNBR suma de 500 de lei, reprezentand cheltuieli de judecata. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este irevocabila, mai noteaza Avocatura.com.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<