Asistentii sociali ar urma sa beneficieze de scutirea impozitului pe venit, daca modificarile propuse pentru Codul Fiscal vor fi aprobate.
Mai multi deputati si senatori neafiliati, printre care se numara si fostul premier Victor Ponta, au initiat un proiect de modificare a Codului Fiscal pentru ca asistentii sociali sa beneficieze de scutirea impozitului pe venit.
Initiatorii arata in expunerea de motive ca "serviciile oferite de stat constituie o componenta a sistemului national de asistenta sociala si au drept scop sprijinirea persoanelor vulnerabile pentru depasirea situatiilor de dificultate, prevenirea si combaterea riscului de excluziune sociala, cresterea calitatii vietii si promovarea incluziunii sociale a acestora. (...) Din informatiile existente la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, din martie 2014 si pana la data de 31 decembrie 2017, au fost depuse de furnizorii de servicii sociale 3.755 de dosare, in scopul obtinerii certificatelor de acreditare a furnizorilor de servicii sociale. La data de 31 decembrie 2017 erau acreditati 3.254 de furnizori de servicii sociale. (...) Munca pe care acesti specialisti o fac devine vizibila si rezultatele sunt evidente in momentul in care beneficiarii devin independenti.
Nevoia furnizarii de servicii sociale este in crestere, iar una din prioritatile statului ar trebui sa fie sustinerea si cresterea numarului de specialisti, cu scopul cresterii calitatii actului prestat. Suma cheltuita in anul 2017 din bugetul MMJS pentru finantarea serviciilor sociale a fost mai mica cu 29,2% fata de 2016.
(...)
Personalul de specialitate angajat in aceste structuri lucreaza cu persoane in nevoie dedicandu-se dezvoltarii acestora si solutionarii situatiilor de dificultate in care se afla. Ei sunt angajati de cele mai multe ori cu timp partial de lucru, datorita interventiilor pe care le efectueaza si sunt nevoiti sa plateasca integral contribuiile la bugetul de stat, la nivelul salariului minim pe economie."
Proiectul de lege ar urma sa ii introduce pe acesti specialisti in probleme sociale in aceeasi categorie cu personalul din IT si cel din cercetare-dezvoltare.
Conform initiatorilor, impactul bugetar ar fi "nesemnificativ pentru o categorie de angajati care, prin munca lor, vin in sustinerea politicilor statului de asistenta sociala a persoanelor in dificultate".
Proiectul legislativ are un singur articol care modifica art. 60 din Codul fiscal prin introducerea unui nou alineat:
Art. 60 - Scutiri
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Portal Codul Muncii
Articolul 60 din Codul Fiscal poate fi citit integral dand click AICI!
Proiectul legislativ a fost respins de Senat, insa forul Camerei Deputatilor este decizional.
Atentie! Prevederile initiativei nu se aplica momentan. Pentru ca aceasta sa intre in vigoare este nevoie de adoptarea sa de catre Parlament, promulgarea sa de catre Presedinte si publicarea in Monitorul Oficial.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE