Desfiintarea pensiilor speciale pentru parlamentari a fost facuta in mod neconstitutional, potrivit unei decizii anuntate de Curtea Constitutionala a Romaniei.
Prin urmare, alesii isi vor primi banii inapoi pe ultimele 15 luni.
CCR a stabilit ca este neconstitutionala legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, aceasta fiind "adoptata in cadrul procedurii generale intr-o singura zi, cu incalcarea tuturor termenelor”.
CCR: Legea a fost votata prin incalcarea tuturor termenelor de adoptare
Mai exact, Curtea a stabilit ca procesul de adoptare a legii a fost unul neconstitutional, intrucat mai multe termene privind avizarea si aprobarea proiectului nu au fost respectate. Magistratii nu s-au pronuntat pe forma acestuia, ci pe fond.
„In sedinta din data de 5 mai 2022, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului legilor posterior promulgarii, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor este neconstitutionala. Curtea a observat ca, potrivit art.76 alin.(3) din Constitutie, „La cererea Guvernului sau din proprie initiativa, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedura de urgenta, stabilita potrivit regulamentului fiecarei Camere”. Este o exigenta constitutionala ca scurtarea termenelor procedurale si accelerarea parcursului legislativ sa se realizeze numai in cadrul procedurii de urgenta [art.76 alin.(3)], si nu a celei generale [art.75]. Or, legea criticata a fost adoptata in cadrul procedurii generale intr-o singura zi, cu incalcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezinta o afectare a procedurii de adoptare in ansamblul sau. Respectarea art.75 si art.76 alin.(3) din Constitutie constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament si, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei intre cei ce exercita suveranitatea nationala", arata
comunicatul CCR.
Magistratii CCR au subliniat ca evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificata a termenelor, fara a respecta prevederile constitutionale obiective si exprese in acest sens, denota o atingere adusa insasi unei valori fundamentale a statului, si anume a caracterului sau democratic.
Totodata, in acest context, Curtea a retinut si incalcarea principiului securitatii juridice, se arata in comunicatul de presa.
Aproximativ 820 de fosti parlamentari isi vor primi banii inapoi pe ultimele 15 luni
Presedintele Iohannis a promulgat pe 24 februarie 2021 legea prin care au fost desfiintate pensiile de care beneficiau fostii parlamentari. Cu o zi inainte ca presedintele sa semneze decretul, Avocatul Poporului declara ca nu sunt motive pentru care sa sesizeze CCR. O sesizare a fost, totusi, depusa de un grup de fosti senatori si deputati.
Proiectul, cerut insistent de societatea civila, a fost depus in legislativ de catre PSD, cu multe amendamente preluate dintr-un proiect similar al USR si PNL, care atunci formau o coalitie de guvernare.
Decizia este definitiva si general obligatorie. Potrivit calculelor
HotNews.ro, aproximativ 820 de fosti parlamentari care beneficiau de aceste pensii speciale isi vor primi banii inapoi pe ultimele 15 luni de la perioada in care a fost sistata plata.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<