Partidul National Liberal (PNL) incearca sa obtina eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, dupa ce proiectul de lege prin care se anula acest tip de venit dupa retragerea din activitate a fost "anulat" de CCR.
La inceputul lunii mai 2020, abrogarea pensiilor speciale a fost refuzata de CCR. Parlamentul Romaniei adoptase proiectul de lege la sfarsitul lunii ianuarie 2020, cu toate ca se stia de neconstitutionalitatea unora dintre prevederi. Acum PNL incearca din nou sa elimine cateva pensii speciale, insa doar pe cele ale parlamentarilor.
In cazul in care va intrebati de ce magistratii merita salarii mari si pensii la fel de generoase, am pregatit 4 motive pe care le puteti consulta AICI!
Initiativa de eliminare a pensiilor speciale apartine deputatului PNL Florin Roman. Acesta sustine ca "orice alt derivat legislative, de tipul indemnizatiilor pentru limita de varsta (n.r. "pensii speciale"), constituie o abatere de la cei doi piloni, contributivitate si solidaritate, care asigura stabilitatea dreptului la pensie".
Alesul continua, insa, si arata ca unul dintre cele mai importante argumente in favoarea eliminarii pensiilor speciale ale parlamentarilor este acela prin care se incurajeaza dezvoltarea sistemelor alternative de economisire, "in scopul obtinerii unui venit decent dupa iesirea din activitate a fiecarui cetatean roman". Deputatul PNL sustine ca masura propusa de el respecta Decizia CCR nr. 873/2010.
Proiectul de lege nou abroga capitolul XI din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor care prevede urmatoarele:
"Capitolul XI Indemnizatia pentru limita de varsta
Articolul 49
Dreptul la indemnizatia pentru limita de varsta
(1) Deputatii si senatorii care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare, esalonate, dupa caz, in anexele nr. 5 si 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, sau ale varstei standard reduse in conformitate cu prevederile aceleasi legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la incetarea mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta, daca nu sunt realesi pentru un nou mandat.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Fise distractive pentru gradinita
Portal Codul Muncii
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Articolul 50
Nu beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta, prevazuta la art. 49, deputatii si senatorii care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, in calitate de deputat sau senator, a unei infractiuni de coruptie prevazute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru infractiunile prevazute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al Romaniei, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare."
Florin Roman mai arata ca propunerea sa va duce la economii pentru bugetul Camerei Deputatilor si al Senatului.
In acest caz specific, atat Camera Deputatilor, cat si Senatul au putere decizionala.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata, asadar actul isi va urma parcursul parlamentar normal.
A fost solicitat punctul de vedere al Guvernului.
Vom urmari evolutia propunerii si vom reveni cu informatii actualizate imediat ce acestea vor fi disponibile!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE