Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, a anuntat ca a format un grup de lucru interministerial care elaboreaza un set de masuri ca urmare a hotararii pilot a CEDO impotriva Romaniei prin care statul roman era obligat sa rezolve in 18 luni problema restituirii proprietatilor nationalizate in timpul comunismului.
"Modalitatea prin care Romania a incercat sa rezolve problema restituirii proprietatilor in ultimii 20 de ani a fost un esec. A creat probleme atat justitiabililor, cat si sistemului judiciar. Inclin sa cred ca atunci cand s-a pornit la rezolvarea problemei s-a gresit abordarea incercandu-se aplicarea principiului in natura, si nu in echivalent banesc", a declarat Predoiu, intr-o conferinta de presa, explicand: "Principala cauza a insucceselor noastre a constituit-o instabilitatea politica ce a generat la randul ei si instabilitate legislativa. De aici s-a nascut si o jurisprudenta neunitara, in disonanta de multe ori cu dispozitiile si jurisprudenta CEDO.
Mai mult, lipsa unui criteriu rezonabil de cuantificare a despagubirilor a dus la transformarea CEDO intr-un agent imobiliar, silit mereu sa reevalueze cuantumul despagubirilor in functie de fluctuatiile pietelor, lucru ce a ingreunat chiar si activitatea CEDO, nu numai a instantelor din tara"
La randul sau, Livia Doina Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost de parere ca "hotararile CEDO impotriva Romaniei au demonstrat ca instantele din tara au fost chemate sa solutioneze un numar foarte mare de dosare de despagubiri, desi nu au dispus de un cadru legal coerent. Prima lege adoptata de statul roman in materia restituirii proprietatilor sau a acordarii compensatiilor banesti s-a dovedit a fi insuficienta pt a repara problema in totalitate si astfel s-au dat noi legi si completai care au afectat coerenta cadrului legal".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<