Intabularea este procesul prin care drepturile asupra unui imobil sunt inregistrate oficial in Cartea Funciara, oferind astfel protectie juridica si recunoastere legala. Acest proces este esential pentru siguranta tranzactiilor imobiliare, garantand transparenta si protejand drepturile de proprietate.
Intabularea este procesul legal prin care drepturile de proprietate asupra unui imobil sau teren sunt inregistrate oficial in Cartea Funciara. Aceasta confera securitate juridica drepturilor imobiliare, asigurandu-se ca orice persoana interesata poate verifica statutul unui imobil, inclusiv daca exista alte drepturi legale asupra acestuia (ipoteci, servituti, sau drepturi de uzufruct).
Practic, intabularea face ca drepturile asupra unui imobil sa devina opozabile fata de terti, adica orice alta persoana care intra in contact cu imobilul va cunoaste, prin simpla verificare a cartii funciare, cine sunt proprietarii, daca exista vreo ipoteca sau alte sarcini pe imobil.
Procesul de intabulare se aplica atat in cazul dobandirii dreptului de proprietate (prin vanzare-cumparare), cat si in alte cazuri, precum constituirea unui drept de ipoteca sau inregistrarea unor alte drepturi reale asupra imobilului.
Procesul de intabulare ofera securitate juridica drepturilor asupra unui imobil si se asigura ca drepturile imobiliare sunt opozabile tertilor.
Consilier - Codul Muncii va ofera solutii de actualitate Daca doriti sa Rezolvati mai usor problemele de serviciu Luati rapid decizii corecte si avantajoase Aveti singuranta aplicarii corecte a legislatiei Reduceti cu cel putin 75 timpul de rezolvare a unei probleme Evitati conflictele de munca folosind argumente legale Consilier Codul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Pasii necesari in desfasurarea procesului sunt:
- Documente necesare - Actul de proprietate (contractul de vanzare-cumparare, actul de donatie, hotararea de divort sau certificat de mostenitor), cartea de identitate a solicitantului (proprietarului), certificat fiscal (care atesta ca imobilul nu are datorii fiscale), planul cadastral al imobilului, realizat de un specialist in cadastru, daca nu a fost deja realizat anterior si extrasul de carte funciara pentru informare (pentru a verifica eventualele sarcini sau ipoteci existente pe imobil).
- Depunerea cererii de intabulare - Dupa pregatirea documentatiei, trebuie sa depui cererea de intabulare la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) din judetul in care este situat imobilul. Cererea va fi completata cu toate informatiile necesare, iar OCPI va analiza documentele depuse.
- Verificarea dosarului - OCPI va analiza documentele depuse pentru a verifica legalitatea si corectitudinea acestora. In cazul in care exista documente lipsa sau neclare, OCPI poate solicita completarea sau corectarea acestora. De asemenea, pot fi facute verificari in Cartea Funciara pentru a stabili statutul imobilului.
- Inregistrarea dreptului in Cartea Funciara - Dupa verificarea si validarea documentatiei, OCPI va proceda la intabularea dreptului in Cartea Funciara. Acest lucru inseamna ca dreptul de proprietate sau alt drept real va fi inregistrat oficial, iar imobilul va fi identificat in evidentele publice ca avand un proprietar sau alte drepturi legale. Acesta este un moment important, deoarece, prin intabulare, dreptul de proprietate devine opozabil fata de terti, ceea ce inseamna ca nimeni nu poate revendica acel imobil fara a tine cont de inregistrarea existenta.
- Finalizarea procesului si emiterea extrasului de carte funciara - Dupa ce dreptul este intabulat, solicitantul poate cere un extras de carte funciara pentru a obtine dovada oficiala a inregistrarii. Acest extras va contine informatiile actualizate ale imobilului si ale drepturilor inregistrate, oferind siguranta juridica atat pentru proprietar, cat si pentru terti (de exemplu, potentiali cumparatori sau banci care vor sa acorde un imprumut ipotecar).
Procesul de intabulare poate varia in functie de complexitatea cazului si de modul in care sunt completate documentele. In general, procesul poate dura intre 7 si 30 de
zile lucratoare.
In ceea ce priveste costurile, acestea variaza in functie de valoarea imobilului si de taxele OCPI. In general, taxele pentru intabulare includ taxa de inregistrare a documentelor si taxa pentru Cartea Funciara.
In procesul de intabulare, pot fi inregistrate mai multe tipuri de drepturi asupra unui imobil sau teren. Principalele tipuri de drepturi care pot fi intabulate sunt:
- Dreptul de proprietate - Cel mai frecvent drept intabulat este dreptul de proprietate, care reprezinta dreptul unui individ sau unei entitati de a detine, folosi si dispune de un imobil in mod exclusiv. Intabularea acestui drept garanteaza ca persoana sau entitatea inregistrata este proprietarul oficial al imobilului, iar acest drept este opozabil fata de terti.
- Dreptul de ipoteca - Ipoteca este un drept real asupra unui imobil, care se constituie de obicei ca garantie pentru un imprumut sau o datorie. Intabularea ipotecii asigura ca aceasta sarcina este publica si opozabila fata de terti. In cazul in care debitorul nu isi plateste datoria, creditorul ipotecar poate solicita executarea silita a imobilului ipotecat.
- Dreptul de servitute - Servitutea reprezinta un drept real care permite unui proprietar sa foloseasca o parte din imobilul altui proprietar, de obicei pentru a accesa un drum, pentru aprovizionare cu apa sau alte scopuri. Intabularea servitutii garanteaza faptul ca acest drept este recunoscut si poate fi exercitat conform acordului intre parti.
- Dreptul de uzufruct - Uzufructul este dreptul de a folosi si a beneficia de fructele unui imobil (cum ar fi inchirierea sau vanzarea recoltei) fara a afecta substanta acestuia. Persoana care detine dreptul de uzufruct are dreptul de a folosi imobilul, dar nu poate vinde sau transfera dreptul de proprietate asupra acestuia. Intabularea uzufructului garanteaza recunoasterea acestui drept in fata tertilor.
- Dreptul de uz si dreptul de abitatie - Dreptul de uz permite unei persoane sa foloseasca un imobil sau un bun pentru nevoile sale, fara a afecta substanta acestuia. Dreptul de abitatie permite unei persoane sa locuiasca intr-o locuinta fara a o detine in proprietate. Aceste drepturi pot fi intabulate pentru a proteja utilizatorii in fata tertilor.
- Dreptul de concesiune - Concesiunea este un drept acordat de stat sau de o autoritate locala de a folosi un teren pentru o perioada limitata, in scopuri economice sau de alta natura. Dreptul de concesiune poate fi intabulat pentru a garanta ca persoana sau entitatea care detine acest drept poate folosi terenul conform conditiilor stabilite.
- Drepturile de proprietate comuna - In cazul in care un imobil este detinut in coproprietate (un apartament intr-un bloc de locuinte), fiecare coproprietar poate solicita intabularea dreptului sau asupra partii de imobil pe care o detine. Aceasta asigura recunoasterea oficiala a dreptului fiecarui coproprietar asupra bunului comun.
- Drepturile de mostenire - In cazul mostenirii unui imobil, dreptul de mostenire poate fi intabulat in Cartea Funciara, dupa ce mostenitorii au fost desemnati oficial printr-un certificat de mostenitor sau alte acte legale. Acest drept asigura ca mostenitorii sunt recunoscuti ca fiind proprietarii legali ai imobilului. Intabularea acestor drepturi nu doar ca protejeaza drepturile legale ale persoanei sau entitatii respective, dar face ca aceste drepturi sa fie opozabile fata de terti. Practic, oricine poate verifica prin Cartea Funciara cine sunt proprietarii si ce drepturi reale exista asupra unui imobil. Astfel, intabularea contribuie la prevenirea disputelor si asigura transparenta in tranzactiile imobiliare.
In tranzactiile imobiliare, intabularea are un rol important avand in vedere ca ofera securitate juridica si transparenta proceselor de vanzare, cumparare, inchiriere si alte tranzactii care implica imobile.
- Certificarea dreptului de proprietate - Intabularea dreptului de proprietate in Cartea Funciara asigura ca imobilul are un proprietar clar si ca dreptul acestuia este opozabil tertilor. Inainte de a incheia o tranzactie imobiliara (cum ar fi vanzarea unui imobil), cumparatorul va verifica in Cartea Funciara daca vanzatorul este intr-adevar proprietar si daca nu exista sarcini ascunse (cum ar fi ipoteci sau litigii). Fara intabulare, tranzactiile ar putea fi riscante, deoarece nu ar exista o dovada oficiala a dreptului de proprietate. Prin intabulare, dreptul de proprietate devine public si garantat, ceea ce permite tranzactii imobiliare sigure.
- Prevenirea fraudelor si conflictelor legale - Intabularea protejeaza vanzatorul si cumparatorul in fata posibilelor fraude. Fara o inregistrare oficiala, este usor ca o persoana sa vanda acelasi imobil de mai multe ori sau sa revendice un drept de proprietate care nu ii apartine. Intabularea previne astfel dublarea tranzactiilor si ofera garantia ca dreptul de proprietate nu poate fi contestat de persoane care nu sunt inregistrate oficial. Conflictul juridic privind drepturile de proprietate este mult mai usor de rezolvat, deoarece Cartea Funciara ofera dovezi clare ale drepturilor asupra imobilului.
- Garantarea valabilitatii tranzactiei - Pentru ca o tranzactie imobiliara sa fie valabila si opozabila fata de terti, inregistrarea acestui drept in Cartea Funciara este esentiala. De exemplu - vanzatorul nu poate vinde imobilul unei alte persoane pana cand dreptul de proprietate nu este intabulat in Cartea Funciara. Dupa semnarea unui contract de vanzare-cumparare, pentru ca acesta sa aiba efecte juridice asupra imobilului, tranzactia trebuie sa fie inregistrata oficial. Fara intabulare, dreptul de proprietate poate fi contestat sau poate exista riscul ca altcineva sa revendice drepturi asupra imobilului (o persoana care pretinde ca imobilul i-a fost vandut anterior).
- Facilitatea accesului la finante - Bancile si institutiile financiare solicita, de obicei, intabularea dreptului de proprietate atunci cand un imobil este folosit ca garantie pentru un imprumut. In cazul unui imprumut ipotecar, creditorul doreste sa fie sigur ca dreptul de proprietate este oficial recunoscut si ca imobilul poate fi vandut pentru a recupera suma imprumutata, in cazul in care debitorul nu isi plateste datoria. Fara intabulare, creditorul nu va putea inregistra ipoteca si nu va avea dreptul de a executa silit imobilul in caz de neplata. Prin intabulare, procesul de acordare a creditului ipotecar devine mai sigur si mai clar.
- Clarificarea situatiei juridice a imobilului - In tranzactiile imobiliare, este esential sa stii daca imobilul are vreo sarcina, cum ar fi ipoteci, litigii sau alte obligatii legale. Cartea Funciara furnizeaza o imagine completa si actualizata a situatiei juridice a imobilului, iar intabularea permite ca aceste sarcini sa fie vizibile pentru toti cei interesati. Daca imobilul este liber de sarcini, tranzactia va fi mult mai simpla si mai rapida. In cazul in care exista sarcini, cum ar fi o ipoteca, aceste informatii vor fi vizibile, iar cumparatorul poate decide sa nu continue tranzactia sau sa negocieze in consecinta.
- Transparenta si siguranta pentru cumparator - Cumparatorul unui imobil va dori sa se asigure ca imobilul pe care intentioneaza sa-l achizitioneze nu are vicii ascunse de proprietate sau alte sarcini. Intabularea ofera transparenta, deoarece orice drepturi reale asupra imobilului sunt publice si accesibile prin Cartea Funciara. Cumparatorul poate verifica daca exista eventuale ipotece, servituti sau alte drepturi de posesie ale altor persoane asupra imobilului. Vanzatorul va fi protejat de eventualele revendicari ulterioare din partea altor persoane care pretind ca sunt proprietari.
- Facilitarea transferului de proprietate - Pentru ca un transfer de proprietate sa aiba loc fara ambiguitati, imobilul trebuie sa fie inregistrat corect in Cartea Funciara. Daca imobilul este intabulat, procesul de transfer al dreptului de proprietate va fi simplificat si mai rapid. Transferul de drepturi asupra unui imobil neintabulat poate fi contestat mai usor, iar tranzactia risca sa devina invalida. In cazul imobilelor intabulate, acestea devin opozabile fata de terti, iar noii proprietari sunt recunoscuti oficial in fata tuturor entitatilor.