Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus continuarea urmaririi penale fata de suspectii:
POTERAS CONSTANTIN-CRISTIAN, la data faptelor primar al Sectorului 6 Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
- luare de mita, (2 fapte),
- spalare a banilor, in forma continuata,
GiDEA AURELIANA (fosta Poteras), sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare a banilor in forma continuata,
CONSTANTIN IULIAN, la data faptei reprezentant al societatii SC Tettas SRL, sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita,
SC TETTAS SRL sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita.
Din ordonanta intocmita de procurori au rezultat aspecte ce contureaza suspiciunea rezonabila potrivit careia:
1. in cursul anului 2007, suspectul Poteras Constantin Cristian, in calitate de primar al sectorului 6 Bucuresti, a pretins de la reprezentantii unei societati comerciale inregistrate intr-o tara UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la acestia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro.
Banii respectivi au fost pretinsi si primiti in schimbul exercitarii atributiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizatiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizatii de demolare, certificat de urbanism si autorizatii de construire).
3. in perioada septembrie 2005 - iunie 2006, suspectul Poteras Constantin Cristian, in calitate de primar al sectorului 6 Bucuresti, respectiv presedinte al Subcomisiei de aplicare a legilor fondului funciar, a derulat, cu incalcarea dispozitiilor legale in materia reconstituirii dreptului de proprietate, o serie de activitati avand drept scop emiterea unui titlu de proprietate asupra unor terenuri cu suprafata totala de 30.000 mp, situate raza sectorului 6.
Dupa obtinerea dreptului de proprietate, suspectul Poteras Constantin Cristian si sotia sa de la acel moment, Poteras Aureliana (actual Gidea Aureliana), au transferat prin diferiti intermediari si le-au cerut acestora sa detina formal terenurile obtinute in modalitatea de mai sus, cu scopul de a ascunde originea infractionala si adevaratii beneficiari ai tranzactiilor.
Suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri