Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a avut joi, 12 ianuarie 2012, o intrevedere cu E.S. Michael Sternberg, ambasadorul Danemarcei la Bucuresti.
Intalnirea a avut drept scop discutarea prioritatilor presedintiei daneze a Consiliului UE* pe domeniul Justitie si Afaceri Interne (JAI). De asemenea, au fost discutate aspecte ce pregatesc participarea ministrului Justitiei la reuniunea informala a Consiliului JAI ce va avea loc la Copenhaga in 26-27 ianuarie 2012.
Ministrul Justitiei a prezentat diplomatului danez ultimele evolutii ce tin de agenda legislativa a ministerului, precum si o sinteza a tuturor aspectelor cu relevanta pentru monitorizarea europeana derulata in parteneriat cu Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
Au fost enumerate ca progrese majore: intrarea in vigoare a Codului Civil, adoptarea unor noi acte normative in materia promovarii la Inalta Curte de Casatie si Justitie si a raspunderii disciplinare a magistratilor, finalizarea studiilor de impact pentru punerea in aplicare a Codurilor, dar si a proiectului planului de implementare a Codurilor etc. In acest context, ministrul Justitiei a subliniat necesitatea unei colaborari stranse pe perioada presedintiei daneze in materia reformei in Justitie si luptei anticoruptie, in contextul publicarii, in cursul lunii februarie, a raportului intermediar MCV al Comisiei Europene.
„Raportul din luna februarie este deosebit de important, atat in plan intern, deoarece va reprezenta o ilustrare succinta si obiectiva a progreselor inregistrate in ultimul an, cat si la nivel european, in contextul eforturilor tehnice si diplomatice de aderare a Romaniei la spatiul Schengen. Suntem convinsi ca raportul va fi unul obiectiv si corect, ca si pana acum, si el va puncta progresele inregistrate de tara noastra. In continuare, Romania va sprijini negocierile pe toate instrumentele aflate in dezbaterea Consiliului JAI, in special pachetul privind protectia victimelor, proiectul de directiva privind ordinul european de ancheta, proiectul de regulament privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti si a actelor autentice in materie de succesiuni, precum si celelalte instrumente tehnice aflate in curs de negociere”, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
* Danemarca a preluat presedintia rotativa a Consiliului UE la 1 ianuarie 2012.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<