Racordarea (sau bransarea) la gaze naturale este complet gratuita. Aceasta trebuie platita ori de primarie, ori de distribuitor. Iata ce lamuriri ofera un judecator, conform avocatului Cuculis.
Daca in apropiere de imobilul/terenul pe care il aveti sau planuiti sa il cumparati, atunci racordarea sau bransarea la gaze se fac complet gratuit. In aceeasi ordine de idei, daca o conducta nu este in apropriere, primaria de care apartineti poate fi obligata sa atraga infrastructura necesara pentru a va putea conecta.
Conform art. 151 din Legea nr. 123/2012, "pentru realizarea obiectivelor/conductelor prevazute la alin. (1), solicitantul poate participa in cota-parte sau in totalitate la finantarea initiala a obiectivelor/conductelor cu fonduri proprii, cu fonduri din bugetele locale si/sau din bugetul de stat, in conditiile legii".
Intelegem, asadar ca "solicitant" este persoana care tehnic solicita racordarea la gaze si de aici se observa ca pentru realizarea bransamentului solicitantul poate sa suporte integral acest lucru, dar isi poate recupera integral toata investitia.
Conform art. 151, alin. (3) din acelasi act normativ, activele care rezulta se preiau in folosinta de catre operatorul de distributie sau de catre operatorul de transport si de sistem, pe baza unui contract in care se stipuleaza in mod explicit conditiile financiare, in baza procedurii aprobate de ANRE. Prin urmare, pentru racordarea la gaze, trebuie sa stiti ca daca veti face investitia pe cont propriu, racordul sau instalatia de gaz nu va apartin, ci aceasta va trece in mod automat in folosinta distribuitorului de gaze.
De retinut, insa, ca legea va permite si il obliga astfel pe operatorul de transport si de sistem sa va despagubeasca, sa va plateasca integral bransamentul efectuat de pe propria cheltuiala.
Acelasi articol din aceeasi lege stabileste ca "operatorul de distributie sau operatorul de transport si de sistem caruia i-au fost predate activele este obligat sa restituie contravaloarea sumei investite de solicitant, in conformitate cu reglementarile ANRE".
Exista o solutie! Conform avocatului Cuculis, incepeti cu o notificare catre administratia locala prin care solicitati expres si de urgenta dezvoltarea zonei pe care alesii locali o au in administrare prin conectarea la gaze naturale. Primariile sunt obligate sa faca investitii in utilitati, iar gazul este una dintre cele mai importante nevoi casnice.
In cazul in care nu se raspunde solicitarii, chemati administratia locala in instanta.
Hotararea judecatoreasca va fi in favoarea dumneavoastra si ea va trebui pusa in aplicare.