DIICOT, ANA si instantele nationale au inceput sa aplice justitia terapeutica in Romania. Aceasta poate avea beneficii mult mai utile decat privarea de libertate.
ANA explica un aspect important legat de justitia terapeutica aplicata in Romania. Aceasta este posibila prin stransa legatura dintre organizatiile CPECA din intreaga tara, sistemul de aplicare al legii pus in practica de DIICOT si managementul serviciilor de asistenta destinate consumatorilor de droguri. Din nefericire pentru cei prinsi pe carari gresit, justitia terapeutica nu poate fi aplicata in cazul celor vinovati de trafic de droguri sau intentie de distributie.
In contextul acestei abordari inovative de tip justitie terapeutica, incepand cu data intrarii in vigoare a noului
Cod penal si a
Codului de procedura penala, procurorul dispune evaluarea persoanei consumatoare de droguri de catre centrul de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, in scopul includerii acesteia in circuitul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.
Astfel, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a emis, in anul 2021, ordonante de evaluare pentru consum de droguri pentru 2.620 de persoane (1.352 in Bucuresti si 1.268 in restul tarii), pentru 2.779 de persoane (1.453 in Bucuresti si 1.268 in teritoriu) s-a dispus evaluarea, iar pentru alte 473 de persoane (43 in Bucuresti si 430 in restul tarii) a fost recomandata includerea in circuitul de asistenta integrata pentru consumatorii de droguri.
Pentru toate persoanele care si-au exprimat acordul si au parcurs etapele de evaluare specializata ca urmare a consumului de droguri, conform legii, au fost realizate rapoarte de evaluare si transmise catre structurile emitente ale ordonantelor de evaluare.
Spre deosebire de sistemul clasic de justitie penala si de celelalte forme comunitare de aplicare a legii, aplicarea principiilor justitiei terapeutice in Romania reprezinta un progres semnificativ inregistrat in elaborarea si implementarea unui sistem eficient de abordare a grupurilor vulnerabile.