Cainii fara stapan, cazati in adaposturi publice, nu vor mai fi eutanasiati daca starea lor de sanatate este una buna, potrivit unui proiect de lege care a fost pus recent in dezbatere la Senat.
Proiectul de act normativ prevede modificarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, prin interzicerea eutanasierii cainilor sanatosi si incurajarea sterilizarii.
Initiatorii propunerii legislative cer ca fondurile alocate pentru eutanasierea cainilor fara stapan sa fie alocate programelor de sterilizare, o masura eficienta pe termen mediu si lung de reducere a numarului cainilor fara stapan.
„Cainii fara stapan vor fi cazati in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan, pana la revendicare sau adoptie. Populatia trebuie informata despre existenta adapostului, programul de vizitare, posibilitatea de adoptie sau revendicare prin afisare la sediul adapostului si al serviciului specializat, precum si prin programe si evenimente de incurajare a adoptiei”, se arata in proiectul de lege.
Conform documentului, vor putea fi eutanasiati doar cainii grav bolnavi si cu boli incurabile, dupa ce au fost examinati medical de catre un medic veterinar. La examinare asista si reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale pentru protectia animalelor.
In prezent, legislatia in domeniu defineste cainele fara stapan drept "orice caine crescut, adapostit, tinut pe domeniul public, in locuri publice sau in spatiile adiacente acestora, in afara proprietatii stapanului sau detinatorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat".
Conform legii in vigoare, autoritatilor locale le revine sarcina de a infiinta atat servicii de gestionare a cainilor fara stapan, cat si adaposturi publice, unde cainii nerevendicati sau neadoptati vor fi eutanasiati dupa 14 zile, indiferent de varsta sau starea de sanatate.
"Interzicerea eutanasierii si redirectionarea fondurilor folosite in prezent pentru uciderea cainilor catre programe de sterilizare constituie o masura eficienta pe termen mediu si lung de reducere a numarului cainilor fara stapan si garanteaza, in acelasi timp, respectarea obligatiilor asumate de statul roman prin Legea 60 din 2004. La considerentele de ordin pragmatic trebuie sa se adauge si cele de ordin moral, pentru a pune capat acestei practici barbare”, arata initiatorii proiectului de lege.