Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis astazi, cu unanimitate de voturi, sa le excluda din magistratura pe Florica Mihalcea si Adriana Voicu, judecatoare in cadrul Judecatoriei Racari. Cele doua au fost acuzate si gasite vinovate de CSM pentru savarsirea a doua abateri disciplinare : exercitarea functiei, inclusiv nerepectarea normelor de procedura, cu reacredinta sau din grava neglijenta, daca fapta nu constituie infractiune, si nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.
In cazul judecatoarei Florica Mihalcea, inspectorul CSM a aratat sectiei pentru judecatori “ca sunt intrunite elementele constitutive ale abaterilor disciplinare retinute in sarcina sa si ca trebuie sa aveti in vedere caracterul repetitiv al incalcarii normelor legale si principiilor fundamentale ale procesului civil. Doamna judecator a mai fost sanctionata pentru acelasi gen de fapte.”
In replica, aparatorul judecatoarei a cerut respingerea actiunii disciplinare, sustinand ca nu a fost incalcata nicio norma de procedura. Avand ultimul cuvant, judecatoarea Florica Mihalcea a spus, in apararea sa, ca apreciaza ca nu se afla intr-o situatie de recidiva, nefiind de acord nici cu prima santiune disciplinara primita.
Florica Mihalcea a adaugat, referindu-se concret la una din faptele retinute de inspectorii CSM, ca “pana la sfarsitul anului 2009, toti judecatorii care au intrat in instanta, sa judece cereri de preschimbare, au procedat la fel ca mine. ”
In acest sens, in cadrul anchetei s-a retinut ca judecatoarea nu a respectat normele de procedura privind cererile de preschimbare.
Judecatoarea Adriana Voicu, exclusa pentru aceleasi fapte
In cazul judecatoarei Adriana Voicu, inspectorii CSM au formulat aceleasi acuzatii, ca si in cazul colegei sale.
“Va rog sa tineti seama de caracterul repetitiv si de persistenta cu care a actionat doamna judecatoare, care denota o lipsa de constientizare a modului nelegal de a actiona si consecintele grave produse in urma acestui fapt”, a declarat inspectorul CSM in cadrul sedintei.
In replica, Adriana Voicu le-a spus membrilor CSM ca “nu am produs niciun prejudiciu. Nu a existat nimeni care sa-mi spuna ca i-am vandut bunul fara stirea lui. Bunavointa inseamna sa-mi indeplinesc obligatiile iar eu am facut asta. Ma doare ca sunt acuzata de reacredinta, cand eu mi-am desfasurat munca asa cum trebuie. Poate ca am si gresit, dar cine nu greseste? Mai ales la nivelul de munca pe care-l avem…”
Deciziile luate de sectia pentru judecatori urmeaza a fi motivate.
Ambele pot fi atacate cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<