Noul Cod penal prevede inchisoare de la 1 la 5 ani pentru persoanele care savarsesc infractiunea de ucidere la cererea victimei.
In art. 190, uciderea la cererea expicita, serioasa, constienta si repetata a victimei care suferea din cauza unei boli incurabile sau de o infirmitate grava, atestata din punct de vedere medical si care cauza suferinte permanente si greu de suportat, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
Vechiul cod penal prevederea inchisoare de la 15 a 25 de ani, pentru persoanele care savarseau aceasta infractiune.
"Personal, nu sunt de acord cu incriminarea eutanasiei, tinand cont de starea de sanatate a victimei care solicita aceasta, stare care ii face traiul insuportabil. Ma gandesc ca o persoana bolnava de cancer in faza terminala, care oricum asteapta moartea, prefera sa termine cu chinul mai repede decat sa astepte sa ii vina sfarsitul pe cale naturala. De ce ar trebui sa fie pedepsita persoana care realizeaza eutanasia unei astfel de persoane? Ar fi mai bine daca aceasta s-ar sinucide? Care este diferenta? Ca aceasta isi ia singura viata si nu este ucisa de altcineva? Nu este in ambele cazuri dorinta si propria ei decizie? De ce trebuie considerat un omor si pedepsit ca atare?", explica Avocatul Bogdan Dobrescu, pentru Avocatura.com
De asemenea Bogdan Dobrescu mai noteaza, pe aceasta tema: "Intr-adevar, se poate considera ca persoana nu mai este in indeplinatatea facultatilor mintale si prin urmare nu mai are discernamantul necesar pentru a lua o astfel de decizie. Insa, consider ca aceasta situatie se poate verifica usor cu un control psihologic de catre un medic specializat in asemenea probleme. Deci, inainte de a-i fi permisa luarea deciziei de eutanasie, ar trebui sa se constate existenta deplinatatii facultatii mentale."
In mod real, discutam despre o infractiune care continua sa starneasca discutii si controverse reale. Care este opinia dvs pe aceasta tema si ce parere aveti cu privire la modificarea pedepsei, ca si consecinta a intrarii in vigoare a noului cod penal? Trimiteti opinia dvs in formularul de mai jos!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<