Pensiile cresc de la 1 ianuarie 2023, dupa ce coalitia de guvernare a cazut de acord in privinta unei majorari cu cel putin 10% la inceputul anului viitor, a anuntat ministrul Muncii, Marius Budai.
Marius Budai a declarat ca atat premierul Nicolae Ciuca, cat si liderul PSD, Marcel Ciolacu sustin majorarea cu 10% a pensiilor, de anul viitor.
”Noi am propus ca pensiile sa creasca de la 1 ianuarie cu cel putin zece la suta. Cel putin zece la suta am propus noi, PSD, si m-am bucurat ca la ultima participare in public, la o activitate in comun, presedintele PSD, Marcel Ciolacu si premierul Romaniei au fost de comun acord si au spus ca pensiile trebuie sa creasca. Ma voi lupta si PSD va lupta ca pensiile si salariul minim sa creasca. E o necesitate, nu este un moft", a spus Marius Budai, la
Antena 3.
Recent, la Senat a fost depus un
proiect de lege prin care se propune majorarea graduala a pensiei minime astfel incat aceasta sa ajunga, in trei ani, la valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent, pentru o persoana adulta, in suma de 2818 lei.
De asemenea, proiectul de lege instituie obligativitatea calcularii cosului minim de consum pentru un trai decent pana la data de 01 decembrie a fiecarui an, pentru a fi luat in calcul la elaborarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul urmator.
"In prezent, cand se suprapune o criza a energiei si combustibiiior cu razboiul ruso-ucrainean si se anunta o grava criza alimentara, decidentii din tara noastra trebuie sa se preocupe ca nici un roman sa nu moara de foame si sa poata trai la nivel decent peste limita de supravietuire. In aceasta situatie singurul barometru real pe care il avem, este cosul minim de consum pentru un trai decent, ce trebuie calculat de Institutul National de Statistica, fapt care intirzie nejustificat de mult din culpa autoritatilor", arata initiatorii proiectului de lege.
Majorarea pensiilor se va face gradual, in urmatorii 3 ani, incepand cu 1 ianuarie 2023, astfel:
a) incepand cu data de 01.01.2023 pensia minima va fi de 80% din valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent, calculat de Institutul National de Statistica si publicat prin Ordin pana la data de 01.12.2022, care va fi pensia minima pentru anul 2023.
b) incepand cu data de 01.01.2024 pensia minima va fi de 90% din valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent, calculat de Institutul National de Statistica si publicat prin Ordin pana la data de 01.12.2023, care va fi pensia minima pentru anul 2024.
c) incepand cu data de 01.01.2025 pensia minima se stabileste la valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent calculat de Institutul National de Statistica si publicat prin Ordin pana la data de 01.12.2024, care va fi pensia minima incepand cu anul 2025.
Acesta este doar un proiect de lege care trebuie sa treaca de Parlament si sa ajunga la Presedintele Romaniei, la promulgare, pentru a intra in vigoare.